2016.október 10

A holokauszt áldozatainak romániai emléknapja

A romániai holokauszt áldozataira emlékeztek október 9-én, Bukarestben és országszerte. A bukaresti Holokauszt Emlékműnél a jelenlevők felidézték az 1941-es eseményeket, pontosabban a zsidók deportálásának kezdetét. A Szilágy megyei Zsidók Közösségének képviselői a diákoknak a Holokausztról beszéltek, arról hogy mit jelentett e jelenség az emberek milliói számára és hogyan lehet megelőzni az emberiség történelmének legsötétebb fejezete megismétlését. A szilágyi tanulók egy perc csenddel adóztak a holokauszt áldozatok emlékére és megtekintették az emberiség ellen elkövetett náci gyilkosságok témakörrel megszervezett fényképkiállitást. Megjegyzendő, hogy Romániában 2004. október 9-én emlékeztek meg először a holokausztról és azért október 9-én, mert azon a napon kezdődött 1941-ben a zsidók tömeges deportálása az akkor Romániához tartozó Bukovinából. 1942 nyaráig összesen 120 000 zsidót deportáltak a „halálvonatokon”, akik közül tízezrek pusztultak el útközben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A parlamenti választások távlatában több szavazókörzetet hoznak létre a diaszpórában élő románok számára

A parlamenti választások alkalmából 417 szavazókörzetet hoznak létre a diaszpórában élő románok számára. Az Állandó Választási Hatóság szerint a decemberi választásokon, külföldön 123 szavazókörzettel lesz több a 2014-es elnökválasztásokhoz képest. A legtöbb szavazókörzetet Olaszországban, Spanyolországban, Moldova Köztársaságban és Németországban hozzák létre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Az RMDSZ leadta a támogató aláírásokat a központi választási bizottságnál

Az RMDSZ hétfőn leadta a központi választási bizottságnál (BEC) a parlamenti választásokon való indulásához szükséges támogató aláírásokat. Ahhoz, hogy egy párt vagy kisebbségi szervezet országos jelöltlistát állíthasson a választói névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár legalább egy százaléka, vagyis 190 ezer választó támogató aláírása szükséges. A magyar érdekképviselet által gyűjtött csaknem 230 ezer aláírás közül több mint 226 ezer aláírást igazolt a BEC, így az RMDSZ Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A PNL benyújtotta a központi választási bizottsághoz a parlamenti választásokon való részvételéhez szükséges aláirásokat

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) benyújtotta a központi választási bizottságnál (BEC) a parlamenti választásokon való indulásához szükséges aláírásokat. Alina Gorghiu pártelnök elmondta: „A PNL jelöltlistáján sok fiatal neve is szerepel, ami kiválthatja több régi liberális parlamenti tag elégedetlenségét, de mindent megteszek, hogy meggyőzzem őket, maradjanak csapatunkban, hiszen egy parlamenti tag nem lehet örökre szólan parlamenti tag”. A párt megújulási szándékával szembeni elégedetlenség nem késett megmutatkozni, ugyanis Lucia Varga képviselő lemondott a PNL Női Szervezetének vezetéséről, mivel a jelöltlistán a párt nem biztositott számára egy befutó helyet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

A szenátus elutasitotta a tanügyi törvény plagizálásra vonatkozó előirásainak felülvizsgálását

A szenátorok 90 szavazattal, 12 ellenében és 6 tartózkodás mellett hétfőn elutasitották a tanügyi törvény plagizálásra vonatkozó előirásainak felülvizsgálását. Ilyen körülmények között a plágiumügyek fölött az egyetemek és nem a Diplomákat és Tanúsítványokat Akkreditáló Országos Tanács itélkezik, mint ahogy ez most történik és amiként Klaus Iohannis államelenök is szorgalmazta a jogszabály felülvizsgálására utaló kérésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.10)

Az év első nyolc hónapjában 4%-al növekedett az export

Az év első nyolc hónapjában az export 4%-al, mig az import 7% volt nagyobb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A külkereskedelmi mérleg hiánya meghaladta az 6,1 milliárd eurót, ami mintegy 1,3 miliárd lejjel jelent többet az elmúlt év első nyolc hónapjában regisztrált deficithez képest. Az elemzett időszakban a kivitel és a behozatal összértékének hármnegyedét az uniós államokkal lebonyolitott kereskedelmi cserék teszik ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.10)