2017. január 18

Klaus Iohannis államfő részt vett a kormány szerdai rendes ülésén

Klaus Iohannis államfő szerdán részt vett a kormány rendes ülésén. Az ülés előtt elhangzott nyilatkozatok szerint, az államfő meg akart győződni, hogy nem kerül közvita nélkül napirendre a közkegyelemről rendelkező vagy a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendelet. A kormányülés után tartott sajtóértekezleten Sorin Grindeanu kormányfő leszögezte, hogy tiszteletben tartják az igazságügyi minisztérium javaslatait és a tervezeteket köz- és intézményközi vitára bocsátják. A miniszterelnök egyben azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem szegi meg az alkotmányos előirásokat azzal, ha sürgösségi rendeleteket bocsát ki azon a területeken, amelyekre felhatalmazták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 18.01)

A román külügyminisztérium pontositott Igor Dodon nyitlakozatának elhangzása után

A román külügyminisztérium helytelennek minősitette Igor Dodon moldáv elnök Moszkvában tett kijlentését, mely szerint Románia jelenlegi területének fele moldáv föld. A külügyminisztérium leszögezte a román közszolgálati rádiónak, hogy e kijelentés nem felel meg a politikai valóságnak és a Románia és Moldova Köztársaság között fenntartott sajátos kapcsolatoknak. A bukaresti külügyminisztérium szerint felelősségteljes cselekedetekre és magatartásra van szükség a moldáv korszerűsités és reformfolyamatok folytatására, illetve a köztársaság állampolgárai törekvéseinek megvalósitása érdekében.A román-moldáv kapcsolatok tartós konszolidálása és Moldova Köztársaság uniós közeledésének támogatása Románia külpolitikájának első számú prioritását képezi továbbra is, fűzte hozzá a román külügyminisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 18.01)

Megvitatásra bocsátották a közkegyelemről rendelkező és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeleteket

Mgvitatás végett szerdán megküldték a fontosabb igazságügyi intézményeknek a közkegyelemről rendelkező és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeleteket. Ennek megfelelően, közkegyelmet hirdetnének az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy ezáltal enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát, mutatott rá a bukaresti igazságügyi minisztérium honlapján közölt tervezet.Ugyanakkor a börtönbűntetéseket a felére csökkentenék azok esetében, akik betöltötték a 60-ik életévet, akiknek gondviselésükben 5 évig terjedő kiskorúak vannak, illetve a terhes nők esetében. A megkegyelmezést a törvényszék által megállapitott károk kifizetésétől teszik függővé, amelyet a szabadlábra helyezéstől számitott legtöbb egy éven belül kell törlesztenie a megkegyelmezettnek. Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint Románia negyven büntetés-végrehajtó intézményében 19 ezer férőhely van, de ezekben több mint 27 ezer elítéltet tartanak fogva.A miniszter szerint 2300-2500 elítélt kerülne szabadlábra a közkegyelmi tervezet hatályba lépése esetén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 18.01)

Kormányhatározat értelmében január 23-a szabadnap lesz

Szerdán elfogadott kormányatározat értelmében a közszférában dolgozó alkalmazottak számára január 23-a szabad nap lesz. Igy, négy napos vakációra mennek a közalkalmazottak miután a kormány pihenőnappal kötötte össze január 24-ét – a román fejedelemségek egyesülésének ünnepét – az azt megelőző hétvégével. A határozat értelmében január 23-a, hétfő pihenőnap lesz a közszférában, amelyet január 28-án, szombaton – vagy január végéig túlórázással – kell ledolgozni. A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 18.01)/rganciu