2017. április 21

A kormány új közigazgatási kódexet dolgoz ki

Sorin Grindeanu miniszterelnök pénteken megerősitette, hogy a kormány új közigazgatási kódexet dolgoz ki. A Brăila megyei helyi hatóságokkal tartott találkozón a miniszterelnök elmondta, hogy az új közigazgatási kódex elfogadásával a prefektusok államtitkári rangú közméltóságoknak minősülnek. „Valahányszor kormányváltás volt, annyiszor cserélték le a prefektusokat. Ebben az ügyben már 13–14 éve, hogy meghazudtoljuk magunkat. A prefektus a kormány képviselője, közméltóság lesz, államtitkári fizetéssel, és igy nem lesz gond leváltása. Hasonló megoldást kell találnunk az úgynevezett „dekoncentrált intézmények vezetőivel kapcsolatban is”, fűzte hozzá Sorin Grindeanu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04. 21)

Egy elnöke lesz az ALDE-nek

A Liberálisok és a Demokraták Szövetségét (ALDE) egy elnök és 17 alelnök fogja vezeti. A Parlament palotájában megszervezett kongresszuson az ALDE 47 területi szervezetének több mint ezer küldöttje vesz részt. A szövetség alapszabályzatának módositására hivatott javaslatokat a küldötteknek kell megszavaznia.Mint Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE egyik társelnöke elmondta, a szövetség több területi szervezetének kérésére tartják a kongresszut, melynek keretében leváltják az átmeniti időszakra megválasztott vezetőséget. A szövetség új vezetőségét szombaton választják meg. Megjegyzendő, hogy a szövetség másik társelnöke, Daniel Constantin , alapszabály-ellenesnek nevezte a kongresszus összehivásáról szóló döntést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Sorin Grindeanu miniszterelnök elitélte az újabb franciaországi terrortámadást

Sorin Grindeanu miniszterelnök elitélte az újabb franciaországi terrortámadást és kinyilvánitotta részvétét az elhúnyt rendőr családtagjainak.”Az ilyen jellegű támadásokat nemcsak elitélni, hanem minél hatékonyabban meg kell előzni”, hangsúlyozta Sorin Grindeanu. Amint a francia belügyminiszter szóvivője elmondta: a támadó a tegnap este 9 körül egy autóból kiszállva, automata fegyverrel nyitott tüzet a rendőrökre, egyiküket azonnal meg is ölve. A támadó elmenekült és lövéseivel még két rendőrt megsebesített. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –

25 éves a román-német baráti és partnerségi együttműködési szerződés

Románia és Németország a baráti és partnerségi együttműködési szerződés aláirásának 25.-ik évfordulóját ünnepli. A román és a német külügyminiszter közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a szerződés a két ország között fenntartott politikai, gazdasági és kulturális együttműködés alapkövét jelenti. A közlemény megjegyzi, hogy Németország határozottan támogatta Románia európai integrációját és a tiz évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta a két ország szorosan együttműködik az Európai Unió alapját képező értékek, nevezetesen az emberi jogok és alapvető szabadságok, valamint a demokrácia és a jogállam tiszteletben tartásának megerősitése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Mintegy félmiliárd euróba kerül a Brăila és Tulcea közti dunai hid megépitése

Mintegy félmiliárd euróba kerül a Brăila és Tulcea közti dunai hid megépitése, nyilatkozta Sorin Grindeanu. A miniszterelnök pénteken közölte a brăilai polgármesterekkel, hogy e tervezetre elkülönitett uniós alapokat valószinüleg az év közepén hivhatják le, miután a kormány elfogadja a szükséges metodológiát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)