RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, convocați de Iohannis marţi la Cotroceni

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este chemat la Palatul Cotroceni, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii, după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene, care critica mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE 3: Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, marți, de la ora 11:00 la Palatul Cotroceni pentru discuții cu privire scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim. Premierul a anunțat că va accepta invitația șefului statului.
” Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită. La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.”, se arată în invitația trimisă de Administrația Prezidențială.
Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a vorbit cu președintele Iohannis și a spus că vine marți la Cotroceni, dacă șeful statului o sună în prealabil pe premierul Viorica Dăncilă.

ACTUALIZARE 2: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: ”În ceea ce priveşte convocarea la ordin a ministrului de Externe, e o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru, după o discuţie cu domnul ministru Meleşcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o după instalarea Guvernului condus de doamna Dăncilă, întâlnire la Cotroceni, preşedintele Iohannis, doamna prim-ministru şi cu mine, printre alte lucruri convenite s-a convenit că preşedintele sau consilierii prezidenţiali sau şefii de cabinet ai consilierilor prezidenţiali nu convoacă şi nu cer miniştrilor să vină la întâlnire la Cotroceni, ci este o discuţie care are loc între preşedinte şi prim-ministru, preşedintele discută cu primul-ministru, îi solicită sau îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu unul sau mai mulţi miniştri şi amândoi convin să aibă loc această întâlnire. Acest lucru nu s-a respectat niciodată şi va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că preşedintele nu conduce Guvernul, chiar dacă asta îşi doreşte”.

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă: ”Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul-ministru, aşa este normal. Dânsul (Klaus Iohannis-n.r.) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un Guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul-ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune, dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un Guvern, există anumite reguli care trebuiesc respectate de toată lumea. Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul-ministru şi bineînţeles, dacă îşi va da acordul primul-ministru, va merge”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE. Ministrul Teodor Meleşcanu a fost convocat la Palatul Cotroceni marţi la ora 11.
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă “după ureche” şi riscă să scoată ţara din UE: ”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel European, fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii… Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii, împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”.
Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.
Cosmin Ruscior

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 14 mai 2018
https://www.rfi.ro/politica-103277-ministru-externe-convocat-cotroceni-scandal-ambasada

Adriana Buzoianu, RADOR