2018.június 14

Viorica Dăncilă miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Litvániában és Észtországban
Viorica Dancila miniszterelnök csütörtöktől három napos hivatalos látogatást tesz Litvániában és Észtországban. A miniszterelnök elmondta, hogy a két uniós tagország hivatalosságaival sorra kerülő politikai dialógus a közös édekekere épülő kétoldalú kacsolatok ismételt megerősitésére, európai témákra és a NATO keleti szárnyához tartozó államok védelmének erősitésére összpontosul. A megbeszélések további témáját az EU soros elnöksége Románia átvételének  előkészitése képezi. Litvánia fővárosában, Vilniusban, a miniszterelnök Saulius Skvernelis litván kormányfővel és Viktoras Pranckietis parlamenti elnökkel találkozik. Viorica Dancila tallini vizitje az első, román miniszterelnöki szinten tett látogatás Észtországban a diplomáciai kapcsolatok 1991-ben történt újbóli felvétele óta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)
Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust javasolták a Külföldi Hirszerző Szolgálat élére
Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust javasoltja Klaus Iohannis államfő a Külföldi Hirszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére. A javaslatot már megküldték a parlamentnek, közölte csütörtökön az Elnöki Hivatal. Gabriel Vlase jelenleg a képviselőház alelnöke, a védelemért, közrendért és nemzetbiztonságért felelős parlamenti bizottság, valamint a két ház közös, a nemzetbiztonsággal kapcsolatos törvényekkel foglalkozó testület tagja. A politikus az Országos Védelmi Kollégiumban, az Országos Védelmi Egyetemen, az Országos Hírszerzési Akadémián végezte tanulmányait, ahol katonai és hírszerzési ismeretekből doktorált. A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Răzvan Ungureanu lemondásával üresedett meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)
Első fokon felmentették Sebastian Ghiţăt az egyik perében
A legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette Sebastian Ghiţă üzletembert abban a perében, amelyben több volt rendőrségi és ügyészségi vezetővel együtt került a vádlottak padjára. Az ítélet nem jogerős. Első fokú ítéletében a bíróság visszavonta a Sebastian Ghiţă elleni letartóztatási parancsot, és egy 54 millió lejes óvadék visszaszolgáltatásáról is döntött. A politikus-üzletember több mint egy évvel ezelőtt menekült Szerbiába. Ellenr összesen öt bűnvádi per vagy bűnvádi eljárás van folyamatban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)
Véradók Világnapja
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Doina Goşa, a bukaresti Vérellátó Szolgálat igazgatója felhivta a figyelmet, hogy naponta 500 véradóra van szükéseg, de még a fele sem jelentkezik. A véradással évente egy millió páciens életét mentik meg, fűzte hozzá Doina Goşa.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)
Demeny Andrei – RADOR