America își sărbătorește ziua altfel ca până acum

America își sărbătorește ziua altfel ca până acum. Va fi o aniversare neobișnuită și controversată în care o paradă militară și un discurs al președintelui Trump vor însoți tradiționalele focuri de artificii.

În premieră va fi organizată o paradă militară de proporții. Sunt voci care spun că acest moment s-ar fi potrivit mai bine în Piața Roșie, alte voci critică mesajul triumfalist, iar agențiile internaționale de presă comentează că în acest an campania pentru viitoarele prezidențiale la care Trump și-a anunțat recent candidatura își pune deja amprenta asupra festivităților de la Washington. Doina Saiciuc detaliază.

Reporter: Onorarea Americii la 4 iulie la Monumentul Lincoln va fi cu adevărat măreață, a declarat pe Twitter președintele Trump, adăugând „va fi spectacolul unei vieți”. Președintele a continuat reluând temele sale centrale de campanie. El le va expune în discursul pe care îl va rosti peste câteva ore, și anume: „Avem cea mai extraordinară economia a lumii, avem cea mai extraordinară armată din lume”.

Planurile președintelui Trump pentru 4 iulie se îndepărtează de decenii de tradiții în care celebrarea Zilei Independență Statelor Unite a fost un eveniment apolitic, în care președinții americani nu s-au implicat. De data aceasta acest președinte s-a implicat intens în chiar detaliile evenimentelor, mutând marele spectacol al focurilor de artificii de la locația obișnuită de la poalele Capitoliului, spectacol pe care l-a anunțat drept cel mai extraordinar spectacol de focuri de artificii care a avut loc vreodată. El va începe la ora 9:07 a serii, ora Washingtonului, ora 4:07 a dimineții ora Bucureștiului, în spatele Monumentului Lincoln, și va dura 35 de minute, de două ori mai mult decât în anii trecuți.

Președintele Trump va prezida una din cele mai neobișnuite celebrări ale lui 4 iulie de pe o scenă colorată în roșu, alb și albastru, culorile steagului american. „Vom avea un extraordinar patru iulie în Washington DC”, a spus președintele Trump. „Va fi un eveniment special, va fi despre această țară, va fi un tribut plătit Americii, voi spune câteva cuvinte, avioane vor zbura deasupra, cele mai bune avioane de luptă din lume, vor fi cele mai noi tancuri acolo, vom expune un echipament militar incredibil”. Celor două vehicule blindate Bradley care au ajuns de ieri în preajma Monumentului Lincoln li s-au alăturat două tancuri Abrams. Se așteaptă ca armata să fie în centrul evenimentului, în vreme ce liderii militari sunt îngrijorați de faptul că președintele Trump politizează Ziua Independenței Statelor Unite.

Așadar, Donald Trump a rupt cu tradiția prezidențială a Statelor Unite prin rostirea unui discurs, iar Comitetul Național Republican a distribuit bilete de intrare în aria specială a VIP-urilor. Liderii Pentagonului ar urma să fie foarte vizibil ochiului public, cu președintele Trump cerându-le, potrivit unor oficiali ai apărării, să îi stea alături în timpul celebrărilor.

Analiștii spun că dacă președintele Trump va face din celebrarea lui 4 iulie un eveniment în mod declarat politic, acest fapt ar putea așeza personalul militar în poziția de a încălca regulile departamentului apărării, care interzic bărbaților și femeilor în uniformă să se angajeze în activități politice. Liderii Pentagonului au fost reticenți pe de altă parte în a expune public tancuri și alte vehicule blindate. Decizia președintelui Trump de a transforma celebrarea Zilei Independenței într-un fel de celebrare a Americii în stil Trump a atras nu numai criticile oficialilor militari, dar și pe cele ale democraților de la Capitoliu, ca și pe cele ale celor mai înalți reprezentanți ai guvernului local, care cred că Donald Trump folosește imaginea trupelor şi a echipamentelor militare drept suport politic. „Aduceți militari pentru a le mulțumi și lăsați tancurile pentru Piața Roșie”, a spus generalul Anthony Zinni, fost șef al Comandamentului Central al Statelor Unite.

Președintele Trump vrea însă spectacolul marii parade militare ca replică ale celor din alte țări. Donald Trump a dorit inițial o demonstrație similară a marii puteri militare americane de Ziua Veteranilor, dar au prevalat obiecțiile oficialilor orașului și ale celor de la Pentagon, ca și costul estimat la 90 de milioane de dolari, drept care în schimb Donald Trump a ordonat o transformare de ultim moment a evenimentelor tradiționale de 4 iulie în ceea ce anumite celebrarea Americii, pe care criticii lui o numesc celebrarea lui Donald Trump./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iulie