2019. augusztus 5

Fegyelmi eljárást indítottak két rendőr ellen

A kivizsgálásra annak nyomán került sor, hogy az egyik közösségi oldalon megjelent egy filmfelvétel, amelyen azt látni, hogy Galaţi-on a hatóság emberei – egy férfi és egy nő – passzívan szemlélik, azt, hogy egy lány egyértelműen rossz állapotban van és egészségügyi ellátásra szorul. A közszolgálati rádió tudósítója, Maria Măndiţă arról számolt be, hogy az eset szombaton 20.00 óra után történt, amikor a lány egyértelműen zaklatott állapotban, vérezve járt az utcán. A szóban forgó hölgyet egy járókelő vette észre és filmezte le, aki megállított egy rendőrautót. A kocsiban tartózkodó két hatósági közeg távolról nézte a történteket és csak a jelenlévő tanúk hosszas unszolására voltak hajlandók hívni a mentőket, akik elszállították. A fiatalkorú lány egy gyermek-menhelyen lakik és vélhetően nemi erőszak áldozata lett. (Radio România Actualităţi)

Ma zárja kapuit a tengerparti Gaudeamus Könyvvásár

A mai utolsó napon osztják ki a Gaudeamus trófeákat Mamaián a Piaţeta Perla téren megrendezett vásáron. Az esemény fényét egy sor kulturális program is emeli. Felvonul a helyi fúvószenekar, a „Doruleţ” együttes népdalokat és néptáncokat ad elő, fellép az Orosz Lipovánok Művészegyüttese és cigánytáncokat is megcsodálhat a közönség. Tegnap este a versmondóké és a folk-együtteseké volt a főszerep a vásáron. A meghívottak között voltak a mangaliai „Solteris” Művészklub képviselői, akikkel a közszolgálati rádió konstancai stúdiójának a munkatársa, Liliana Fustanela beszélgetett. Egyebek mellett szóba került Emilia Dabu legújabb verseskötete is, amelynek címe: Portalul iubirii (A szerelemportál).

Román vállalkozók is részt vesznek egy amerikai gazdasági misszióban, amelynek célja a kreatív ipar bemutatása

Az eseményre az Egyesült Államokbeli Atlantában kerül sor augusztus 10-ig. Romániát ruhagyártók képviselik a seregszemlén. A rendezvény célja a kreatív gyártás, minőségi exportáruk és a magas hozzáadott értékű árucikkek népszerűsítése. Az eseményt 28-ik alkalommal szervezi meg az AmericasMart nevű cég – tájékoztatta a sajtót a Kereskedelmi Minisztérium. (Rador Hírügynökség).

Ma is több tucat tűzoltó dolgozik a tengerparton a tegnapi vihar következményeinek a felszámolásán

A „Dobrogea” nevű Katasztrófaelhárító Felügyelőség egységei hat lakásból szivattyúzták ki a vizet. A szóban forgó ingatlanokat az erős esőzés nyomán tegnap öntötte el a víz. Az erős szél 33 fát csavart ki, letépte egy lakásnak a tetőzetét és hat személygépkocsit megrongált. Személyi sérülés szerencsére nem történt – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Sorin Cealera tudósító. (Radio România Actualităţi)

A Külügyminisztérium figyelmeztetése azok számára, akik Görögországba készülnek

A szaktárca arra hívja fel a figyelmet, hogy a görög hatóságok szerint az országban fennáll a veszélye a Nyugat-nílusi vírus (West Nile vírus) általi fertőzésnek. Ezideig 25 esetet regisztráltak és a fertőzöttek közül ketten meghaltak. Az egészségügyi hatóságok azt ajánlják, hogy a Görögországban tartózkodók olyan ruhát viseljenek, amelyik egész testüket eltakarja és használjanak szúnyogírtó spray-t a testükre, illetve a lakótérben is. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében Ecaterina Andronescut felmentették oktatásügyi miniszteri tisztségéből

Az elnöki hivatal ugyanakkor közölte, hogy az államfő egyidejűleg elfogadta Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony azon javaslatát, hogy az oktatásügyi tárca vezetését ideiglenesen Daniel Breaz művelődésügyi miniszter vegye át. Mint ismeretes, Ecaterina Andronescut pénteken váltotta le a kormányfő, mert az a caracali tragédia kapcsán úgy nyilatkozott, hogy őt a szülei arra tanították, hogy ne üljön be idegen emberek autóiba. A miniszterelnök-asszony ennek kapcsán azt mondta, hogy Andronescu ebben a kérdésben nem képviseli a kormány álláspontját. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador