2020. február 12

Az Európai Bizottság az illegális erdőkitermelésre figyelmeztette Romániát

Az Európai Bizottság felhivta Románia figyelmét, hogy vessen véget az illegális erdőkitermelésnek, fogadjon el programokat a légszennyezettség mérésére és a pénzmosás leküzdésére.Az Európai Bizottság szerdán levelet intézett a bukaresti hatóságokhoz e három területen vállalt kötelességek teljesitésének megkésése miatt, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy hivatalosan beinditotta a kötelezettségszegési eljárásokat.Ez konkrétan azt jelenti, hogy a brüsszeli testület megbűnteti Romániát az illegális erdőkivágások miatt. Brüsszel azért hozta meg e döntést, mert az idevágó román törvénykezés hiányos és nem teszi lehetővé a törvénytelenül kivágott faanyag mennyiségének az ellenörzését. Mi több, az Európai Bizottság megállapitotta, hogy a román hatóságok több esetben engedélyezték a fakitermelést anélkül, hogy előzetesen felmérték volna – az uniós irányelvekhez hiven – e művelet káros hatását az ökoszisztémára. Az Európai Bizottság hasonló eljárás révén kérte szerdán Romániától, hogy két hónap alatt fogadjon el nemzeti programokat a légszennyeződés ellenörzésére és a pénzmosás leküzdésére. Ami a légszennyeződést illeti, hasonló intézkedéseket kell meghoznia Görögországnak és Máltának is. A pénzmosás tekintetében, a legutóbbi botrányok arról tanuskodnak, hogy szigorúbb uniós törvényekre van szükség a bűnözés leküzdésére és a pénzügyi rendszer védelmezésére. Ezen a téren további hét országot szankcionált az Európai Bizottság, nevezetesen Ciprust, Magyarországot, Hollandiát, Portugáliát, Szlovákiát, Szlovéniát és Spanyolországot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Román-szaúd-arábiai gazdasági együttműködési vegyes bizottságot hoznak létre

Románia és Szaud-Arábia közvetlen légijáratot indit Bukarest és Rijád között és egy gazdasági, műszaki és tudományos együttműködési vegyes bizottságot hoz létre. Adel Bin Ahmed Al-Jubeir szaúdi külügyminiszterrel szerdán folytatott megbeszélések után Bogdan Aurescu külügyminiszter bejelentette, hogy Románia érdeklődést tanusit a kommunikáció és az információ területén való szaúdi befektetések iránt.”A szaúdi külügyminiszterrel megvitattuk a Románia-Szaúd-Arábia Üzleti Fórum megszervezését és egyetértettünk abban, hogy nagyon fontos, hogy a két ország üzletemberei közvetlenül találkozzanak a legjobb üzleti lehetőseg felkutatásáért mindkét országban”, nyilatkozta Bogdan Aurescu. A szaúdi külügyminisztert Klaus Iohannis államfő is fogadta és találkozott Ludovic Orban miniszterelnökkel.A magas rangú szaúdi vendég romániai látogatására olyan körülmények között került sor, hogy az idén ünnepli Románia és Szaúd-Arábia a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. éves évfordulóját .(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Törvénytervezetet nyújtottak be a szenátusban a rakéták és petárdák fogalmazásának és használatának korlátozására

Törvénytervezetet nyújtottak be szerdán a szenátusban a rakéták és petárdák fogalmazásának és használatának korlátozására, valamint ezek kiskorúaknak történő árusitása megtiltására.A törvény megszegése esetén a helyi rendőrségnek joga lesz bűntetéseket kiirni. Mint Adrian Dohotaru független szenátor megjegyezte, Szilveszer után döntött úgy, hogy törvényterezetet kezdeményez, amelyet további nyolc kollégája is aláirt, mivel nagyon sokan panaszkodtak a petárdák és rakéták veszélyére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Romániában 2019-ben csökkent az áramfogyasztás

Romániában 2019-ben egy százalékkal csökkent az elektromos áram fogyasztása, az ország mégis nettó importőrré vált, közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az elmúlt évben az ország 55,2 terrawattóra (Twh) villamosenergiát fogyasztott, egy százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A behozatal 5,11 Twh volt, 74 százalékkal több, a kivitel pedig 3,592 Twh, 34 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakossági fogyasztás 2019-ben 21,9 százalékkal, a közvilágítás fogyasztása pedig 10,6 százalékkal nőtt, az ipari fogyasztás azonban 6,3 százalékkal csökkent. A villamosenergia-termelés nagy részét (40,07 százalék) a hőerőművek adták, a vízierőművek a termelés 26,65 százalékát, az atomerőmű 18,99 százalékát, a szélerőművek 11,35 százalékát, a naperőművek pedig 2,92 százalékát biztosították.Leginkább a vízierőművek termelése esett vissza (12,2 százalékkal), de nagy (11,2 százalékos) volt a hőerőművek termelésének csökkenése is. Három százalékkal nőtt azonban a szélerőművek, és ugyanennyivel a naperőművek termelése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)/rganciu

 

Gănciulescu Rozália