2014. október 8

Viktor Ponta miniszterelnök is részt vesz az EU foglalkoztatási csúcstalálkozóján

Victor Ponta miniszterelnök szerdán Milánóban részt vesz az Európai Unió foglalkoztatási csúcstalálkozóján, amelyet az EU Tanácsának olasz elnöksége szervezett.A román kormányfőt milánói utjára Rovana Plumb munkaügyi miniszter kisérte el, tájékoztatott a kormány közleménye. Az EU állam- és kormányfőinek részvételével rendezendő találkozó fő témája az ifjúsági munkanélküliség megoldása lesz.

A romániai holokausztra emlékeztek Bukarestben

„Az egész román társadalomnak küzdenie kell a feledés ellen, hogy a történelem sötét időszakai ne ismétlődhessenek meg” – jelentette ki Valeriu Zgonea képviselőházi elnök,  a romániai holokausztról tartott szerdai megemlékezésen.A házelnök a deportálások kezdetének 73. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzáson mondott beszédet a bukaresti Holokauszt Emlékműnél. Titus Corlăţean külügyminiszter a maga részéről kihangsúlyozta, hogy „a román demokrácia nem egyeztethető össze a revizionizmussal, holokauszttagadással és zsidóellenességgel”. Mint ismeretes a román állam a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó meggyilkolásáért az 1941-44-es időszakban.

A környezetvédelmi minisztérium a pályázatok benyújtását szorgalmazta

A környezetvédelmi minisztérium képviselői a magánszektorhoz és a hatóságokhoz intézett felhivásukban a pályázatok benyújtását szorgalmazták, a téritésmentes európai finanszirozásokban részelő programok elnyerése érdekében.Korodi Attila tárcavezető a Romániának kiutalt, téritésmentes alapok lehivásáról szóló konferencián vett részt szerdán, amelyen úgy értékelte, hogy egyes esetekben a projektek késéssel történő benyújtása annak tudható be, hogy maga a szakminisztérium is nagyon későre ismerteti a szükséges dokumentációt.

Befejeződött az új európai biztosok meghallgatása

Az Európai Parlament szakbizottságai befejezték a javasolt európai biztosok meghallgatását.Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke elégedéssel nyugtázta azt, ahogyan capatának tagjai jelentkeztek az EP-ben sorra került meghallgatásokon. Mindezek ellenére azonban egyik javasolt biztost, nevezetsen a brit Jonathan Hill-t újra meghallgatták, mig  Magyarország jelöltjét, Navracsics Tibort, az EP-szakbizottság eltanácsolta az oktatási, kultúrális és uniós polgársággal foglalkozó tárcától. Navracsics Tibor az első biztosjelölt, akit az Európai Parlament szakbizottsága nem javasolt a Juncker által neki szánt tárca élére. Az eddigi döntéseket az Európai Parlament szakbizottsági elnökei tekintik majd át, az EP végső ajánlását pedig az intézmény vezető testülete, az elnököt és az alelnököket magában foglaló értekezlet teszi majd meg. Ez utóbbi informálisan a Bizottság leendő elnökével, Jean-Claude Junckerral is egyeztet.Juncker négyféleképpen rendezheti Navracsics helyzetét: az Elnökök Értekezletével egyetértésben figyelmen kívül hagyja az oktatási és kulturális szakbizottság véleményét, és tűzön-vízen keresztülviszi az eredeti tervet;  valamelyest átszabja Navracsics feladatkörét: elveszi tőle a civil szervezetekkel való kapcsolattartást is igénylő uniós polgárságot, és az uniós alapértékeket, identitást népszerűsítő teendőket; teljesen más területre osztja be, illetve hazaküldi.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.08