2014. október 10

Traian Băsescu államfő Victor Ponta ministerelnököt nevezte ki ideiglenesen a kultúrminisztérium élére

Victor Ponta miniszterelnököt bízta meg ideiglenesen a kulturális minisztérium élére Traian Băsescu államfő, miután egy nappal korábban felmentette tisztségeiból Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt. Kelemen Hunor augusztus 1-én nyújtotta be lemondását a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségről. Az államfő a miniszterelnök javaslata alapján nevezi ki a kormány tagjait. Amennyiben egy minisztérium vezető nélkül marad, és a kormányfő nem jelöl azonnal másik minisztert, ideiglenesen a kormány egy másik tagja (legtöbbször a kormányfő) veheti át – legfeljebb 45 napra – az illető tárca vezetését is.A koalíciós megállapodás értelmében a kulturális tárca élére az RMDSZ jelölhet minisztert, aki egyúttal miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti. Mint Kelemen Hunor elmondta, Korodi Attila környezetvédelmi minisztert, a bukaresti kormány másik RMDSZ-es tagját fogja ideiglenes vezetőnek javasolni a kormányfőnek a kulturális tárca élére, a szövetség pedig később dönt arról, hogy kit jelöljön a kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri posztra.Kelemen Hunor azt követően mondott le kormánytisztségeiről, hogy a román kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be az uniós kisebbségvédelmi intézkedéseket szorgalmazó európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe.

Viktor Ponta miniszterelnök Kisinyóvba látogat

A román és moldáv kormány fontos tervekben működik közre számos területen, mint amilyen a nevelés és az energia. „Moldova Köztársaság 2018-ban vagy 2019-ben való betagolódása az Európai Unióba, ambiciózus, de nem lehetetlen célkitűzés. Mi több, egy román-moldáv találkozó a közösségi térben, stratégiai cél úgy a kisinyóvi pro-európai, mig a bukaresti kormány szempontjából”, hangsúlyozta nemrég Victor Ponta, meggyőződésének adva hangot, hogy a kisinyóvi kormány, élén Iurie Leancă-val, Moldova Köztársaságot jó irányba, az Európa fele tartó úton fogja vezetni. „Európa jóbb iskolákat, korházakat és infrastruktúrát  jelent”, fűzte hozzá a román kormányfő Kisinyóvban. Iurie Leancă miniszterelnök a maga részéről köszönetet mondott a román állam által nyújtott több, mint 40 millió eurós pénzügyi támogatásért, mely nélkül az oktatási, gyógyászati és kulturális projektek nem valósulhattak volna meg. Victor Ponta miniszterelnök kisinyóvi látogatása során a román állam 100 iskolai  mikrobuszt, 35 Dacia Duster gépkocsit és három társasgépkocsit adományozott.

Az amerikai hadsereg hivatalosan átvette a Deveselu-i katonai bázis iranyitását

Az amerikai hadsereg pénteken hivatalosan és ünnepélyes keretek között átvette a Deveselu-i katonai bázis iranyitását.A támaszpont továbbra is a román katonai hatóságok alárendeltségében marad és a jövő évtől lesz működőképes, amikor befejezik a NATO rakétaelháritó rendszeréhez tartozó egyes elemek felszerelését. A pénteki ceremónián részt vettek a megyei és helyi hivatalosságok, a bázis parancsnoka és az egyesitett logisztikai parancsnokság képviselői. Janu Pele, a Deveselu-i katonai bázis  sajtóreferense szerint itt több száz amerikai katona és civil fog dolgozni.

Victor Ponta miniszterelnök a diplomáciai képviseletek és az EB támogatását kérte

Vioctor Ponta miniszterelnök pánteken arra kérte a külföldi diplomáciai képviseleteket és az Európai Bizottságot, hogy nyilvános üzenetükben fejezzék ki támogatásukat a román igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásáért. A miniszterelnök úgy vélte, hogy Traian Băsescu nyilatkozataival  valójában az igaszságszolgáltatást támadta.Victor Ponta jelezte „az igaszsászolgáltatás elleni államfői támadást” az amerikai diplomáciai képviseletnek, az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamok képviselőinek.Mint Ponta kihangsúlyozta: Traian Băsescu „megfenyegette egyik birót, a Birók Lgfelsőbb Tanácsának tagját, rágalmazó szavakkal ihlette meg és keményen birálta a birók tevékenységét, akik, a törvény értelmében,  az igaszságszolgáltatás jó működése fölötti örködésre hívatottak”.