2023. augusztus 24.

A kormány felelősségvállalással viszi a parlament elé a költségcsökkentő intézkedéseket
A kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu. A miniszterelnök szerint ,,eurómilliárdok landolnak csalók zsebében, vagy elherdálják őket a rengeteg intézményben”. ,,Ez a kormány Románia kormánya, és eme logika szerint Romániát helyezzük az első helyre. (… ) Meg kell állítanunk a költségvetési katasztrófát, igazságossá kell tennünk az adórendszert mindenki számára, és harcolnunk kell az adócsalás ellen. (…) Eurómilliárdok landolnak csalók zsebében, vagy elherdálják őket a rengeteg intézményben. (…) Mélyreható reformokra van szükségünk” – mondta Ciolacu a kormányülés elején. A kormányfő elmondta: függetlenül attól, hogy milyen nyomással próbálkoznak a rendszerben lévők, egy millimétert sem fog engedni, kormánycsapatával véget fog vetni a közpénz elherdálásának. ,,A kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért. A parlament asztalára teszem mandátumomat a reformokért és a társadalmi igazságosságért” – jelentette ki Ciolacu.
Hozzátette, hogy a reformnak ‘mélyrehatónak és visszafordíthatatlannak’ kell lennie. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Két költségvetés-kiigazítást tervez a kormány
Két költségvetés-kiigazítást tervez idén a kormány, az egyikre szeptemberben, a másikra az vége felé, várhatóan novemberben kerül sor – tájékoztatnak kormányzati források. Korábban Mihai Constantin kormányszóvivő azt mondta, kormány valószínűleg már augusztusban vagy szeptemberben jóvá hagyja a költségvetés-kiigazítást. A szeptemberi kiigazítás fő kedvezményezettje a fejlesztési és a szállításügyi minisztérium lesz. Kormányzati források arról is beszámoltak, hogy a délkelet-európai állam- és kormányfők hét eleji athéni egyeztetésén Ursula von der Lyen EB-elnökkel folytatott megbeszélésen az államháztartási hiánnyal kapcsolatban Marcel Ciolacu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Romániának számos többletkiadása volt az ukrajnai háború miatt. Kiemelte ugyanakkor, ez az első év, amikor az ország a védelemre fordítja bruttó hazai termékének 2,5 százalékát. A deficittel kapcsolatos tárgyalások az EB képviselőivel szeptember 1-jén folytatódnak majd, amikor a kormányfő hivatalos látogatást tesz Brüsszelben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Marcel Ciolacu: teljes tisztogatásra van szükség a belügyi rendszerben
Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön azt üzente Cătălin Predoiu belügyminiszternek, hogy a Május 2 településen történt tragédiából kiindulva „szabad kezet” kap arra, hogy az irányítása alá tartozó struktúrákat „felülről lefelé” teljesen megtisztítsa. Ciolacu a kormányülés elején érintette annak a fiatal drogfüggőnek az ügyét, aki kocsijával gyalogosok csoportjába hajtva megölt két egyetemistát a tengerparti Május 2 üdülőben. Kifejtette: látta, hogy ebben az ügyben megvoltak az első elbocsátások, és a belügyminiszter ellenőrző testülete az eddigi vizsgálatok nyomán megállapította, hogy vannak közvetlen felelősök is ebben a tragédiában. Hangsúlyozta azonban, hogy itt nem csak egyszerű személyes hibákról van szó, hanem súlyos dolgokról, amelyek azt mutatják, hogy a rendszer nem működött egy banális helyzetben, és sajnálatos módon mulasztásukkal egyes rendőrök erkölcsi bűnrészesekké váltak a bűncselekményben. A kormányfő nyomatékosította, hogy teljes tisztogatásra van szükség a rendszerben, és azt üzente Cătălin Predoiu belügyminiszternek, hogy szabad kezet kap ehhez. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Sztrájkolnak az adóhivatal alkalmazottai
Órákkal a pénzügyminiszterrel tervezett tárgyalások előtt újra utcára vonulnak az adóhivatal alkalmazottai, a munkát is beszüntették.  A nagyobb városokban csütörtökön délelőtt tüntetések zajlanak, miután kedden már tartottak kétórás országos figyelmeztető sztrájkot és tiltakozó nagygyűlést a Pénzügyminisztérium előtt. ,,Miután a kormány nem tartotta be a pénzügyminiszter által a szakszervezetekkel augusztus 11-én kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeket, az ország minden megyéjében spontán tiltakozások kezdődtek. Reggel fél kilenc óta nem működik a román adórendszer. Az országos szinten elindított spontán tiltakozó akciók a végtelenségig folytatódhatnak, utcai megmozdulások várhatók, mert az adóhivatalban dolgozók elégedetlensége egyre mélyül” – szögezik le a adóhivatal szakszervezeti képviselői közleményükben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Andrei Demeny, RADOR