2014, október 15

A román állampolgárok egyetértenek az államfői mandátum idejének csökkentésével

Az INSCOP közvéleménykutató intézet által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a román állampolgárok nagyrésze helyesli az államfői mandátum idejének négy évre való csökkentését. A megkérdezttek 69,9%-a jó elképzelésnek, mig 17,4%-a rossz lépésnek tekintette az államfői megbizatás időszakának csökkentését. Az interjú alanyok csaknem fele azt szeretné, ha a novembei választás után az új államfő csak két évre kapna mandátumot, mig a következő államelnök-választást 2016-ban szerveznék meg, egyidőben a parlamenti választással.Remus Ştefureac, az INSCOP igazgatója szerint a felmérés adataiból származó eredményeket nem úgy kell értelmezni, hog a lakósság elutasitja a demokratikus gyakorlatot, hanem úgy, hogy az állampolgárok belefáradtak az egymást követő választási kampányok következményeibe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

A kormány jóváhagyta az Első autó-programot

A kormány jóváhagyta az Első autó-programot, mely értelmében az állam szavatolja az új személygépkocsi megvásárlására felvett bankkölcsönt. A sürgösségi rendelet előirányozza, hogy az emlitett program keretében vásárlandó gépkocsi ára nem haladhatja meg az 50 ezer lejt, amire még rászámitódik a hozzáadottérték-adó (TVA).A program elsősorban a 18 és 35 év közötti fiataloknak szól, akik elsőbbségben részesülnek. A program alkalamzási módszerét a kormányrendelet hatályba lépésétől számitott 15 napon belül fogadják el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Az egészségügyi minisztérium létrehozta az országos Ebola-bizottságot

Az egészségügyi minisztérium létrehozta az országos Ebola-bizottságot. Igy, már több romániai minisztérium kijelölte képviselőit, akik részt vesznek e a struktúrában.Az országban öt városban, Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Nagyváradon és Jászvásáron hoztak létre elkülönítőket az ebolás betegeknek a járványkórházakban. Ugyanis, Nyugat-Afrikából hazatért 18 román állampolgárt tartanak megfigyelés alatt a hatóságok ebolafertőzés gyanújával. Mint Nicolae Bănicioiu tárcavezető elmondta, a 18 személy állapotát kétnaponta ellenőrzik a közegészségügyi hatóságok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Két évi börtönre ítéltek Miron Mitrea volt közlekedési minisztert

A legfelső bíróság első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Miron Mitrea volt közlekedési minisztert megvesztegetés elfogadása miatt. A birósg egyben úgy dötött, hogy Mitreatól elkoboznak mintegy 170 ezer lejt is. A szerdán kimondott itéletet Miron Mitrea megfellebbezheti. A biróság szerint a volt miniszter megvesztegetést fogadott el Irina Jianutól, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelőjétől, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját. A 2000 és 2004 között közlekedési és közmunkaügyi miniszteri tisztséget betöltő Mitrea édesanyja lakását újítatta fel Jianu hálaadományként.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

A megújuló energiaforrásokról értekeztek Brassóban

Brassó megyébe beruházott német üzletemberek egyre inkább visszafogottabban viszonyulnak Románia iránt a törvények gyakori módositása miatt, mondotta a megújuló energiaforrásokról szóló brassói konferencia egyik felszólalója. A konferencián 150 cég képviseltette magát.A német üzletemberek szerint a megújuló energiaforrásokra vonatkozó új román törvénykezés nem vonzó az üzletikör szempontjából. Mint Jürgen Ludwig, egyik energetikai tanácsadócég elnöke elmondta, „a törvénymódositások miatt a kisebb befektetők olyan helyeztbe kerültek, hogy nem tudját törleszteni bankkölcsöneiket”. Silviu Costea, a brassói Kereskedelmi Kamara elnöke megjegyezte azonban, hogy a megújuló energiaforrások terén jelenleg leálitották e beruházásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)