2014. november 27

Az RMDSZ kilép a román kormányból

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kilép a román kormányból, igy döntött csütörtökön, Kolozsváron a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT). Mint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a SZÁT határozata javaslat értékű. A kilépésről a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozza meg a végső döntést, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre. Az elnök hozzátette, a döntés azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői a romániai elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a magyar választók hangját. „A magyar választók mintegy 80 százaléka Klaus Johannist támogatta a választásokon.Megértettük az üzenetet, jobban oda kell fordulnunk a magyar választókhoz”, jelentette ki Kelemen Hunor, hozzáfűzve, hogy egyelőre nem tárgyaltak Klaus Johannisszal, és a mögötte álló Nemzeti Liberális Párttal (PNL) egy új parlamenti többség kialakításáról. A legutóbbi információk szerint, az RMDSZ Állandó Tanácsa több mint öt órás vita után, két tartózkodás mellett, úgy döntött, hogy a Szövetség kilép a kormányzásból. A végső döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg. Kelemen Hunor kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ-nek vissza kell térnie a magyar választókhoz és úgy döntöttek, hogy távozik a kormányból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

A PNL-szóvivő reagálása az RMDSZ kormányból való kilépésére

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője normálisnak tekinti az RMDSZ ama szándékát, hogy kilép a kormányból. Mint megjegyezte, a liberálisok továbbra is nyitottak azokkal a politikai alakulatokkal szemben, amelyek abban érdekeltek, hogy eltávolitsák a hatalomról Victor Ponta jelenlegi kormányfőt. „Még korai, hogy megfogalmazzuk politikai véleményünket, mivel az RDMSZ kormányból való távozását meg kell vitatnunk a PNL vezetőségi ülésén. Természetesen, nem változtattuk meg véleményünket és előbb-utóbb sikerül majd alkotmányos eszközökkel – bizalmatlansági inditvánnyal – eltávolitanunk a Ponta-kormányt”, fűzte hozzá Alina Gorgiu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

A Szociáldemokrata Párt kormányon marad

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányon marad, közölte Victor Ponta pártelnök, megjegyezve, hogy az elnökválasztásokon elért eredmények dacára továbbviszi a  2012-es parlamenti választásokon kapott mandátumot. Victor Ponta egyben megjegyezte, hogy értesült az RMDSZ kormányból való távozási szándékáról. „Sok olyan projekt van amelyet együtt tudunk folytatni” fűzte hozzá. Az ellenzékkel fentartott kapcsolatra utalva, elmondta, hogy fel kell újitani a decentralizációról és az alkotmány módositásáról szóló tárgyalásokat. A PSD Végrehajtó Bizottsága elhatározta azt is, hogy a jövő tavasszal megszervezik az Országos Tanács ülését és a párt kongresszusát. A PSD ugyancsak csütörtökön döntött Mircea Geoană, Marian Vanghel és Dan Şova pártból való kizárásáról is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.27)

AMagyar Unitárius Egyház az erdélyi történelmi magyar egyházak közös fellépését szorgalmazta

A Magyar Unitárius Egyház az erdélyi történelmi magyar egyházak közös fellépését szorgalmazta a kommunizmus idején államosított egyházi vagyon visszaszerzése ügyében.Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az egyház arra a szerdai jogerős bírósági ítéletre reagált, amely érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek. Az Unitárius Egyház közölte, megdöbbenve vette tudomásul a Székely Mikó Kollégium épületéről született ítéletet. „A ploiesti-i táblabíróság jogerős határozata gyakorlatilag újraállamosítást jelent, amely nemcsak a református egyházzal szemben megalázó és jogtipró, de minden erdélyi magyar egyház számára felháborító üzenet”,közölte az egyház képviselő tanácsának elnöksége, megjegyezve:  „Együttérzésünk és tiltakozásunk kifejezésén túlmenően a többi erdélyi magyar történelmi egyházzal közösen kívánunk fellépni minden lehetséges fórumon igazságunk és tulajdonjogaink maradéktalan érvényesüléséért”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.27)

Az EP elnöke szerint fontos, hogy Moldova Köztársaság az európai úton haladjon

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint fontos, hogy Moldova Köztársaság az európai úton haladjon továbbra is,  függetlenül attól, hogy ki lesz a győztes a vasárnapi parlamenti választáson. Mint ismeretes az Európai Parlament novemberben ratifikálta a Moldova Köztársaság és az Európai Unió között létrejött társulási egyezményt. Az Európai Parlament és az EBESZ megfigyelőket küld  a moldovai választásokra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Rozália Gănciulescu