2014. december 11

A DNA vezetősége elégedetlen a jövő évi költségvetés-tervezetből az intézet számára elkülönitett összeggel

A kormány nyilvánosságra hozta a jövő évi költségvetés-tervezetet. Kevés időre azt követően, hogy a tervezetet közölték a pénzügyminisztérium honlapján az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetősége nyilvánosan elégedetlenségének adott hangot az intéznény számára elkülönitett összeg miatt. Ennek nyomán megbeszélésre ült össze a költségvetési- és az igazságügyi miniszter, valamint a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi, aki a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „konkrét igéretet” kapott arra, hogy javaslatait figyelembe veszik a költségvetési-tervezet véglegesitésekor. Mint Kövesi hozzáfűzte, az idei 20 millió eurós költségvetéshez képest 2015-re a DNA 25 millió euró értékű költségvetést igényelt.”Megvárjuk, hogy a tervezet végső formáját megküldjék a parlamentnek és majd meglátjuk, hogy e dokumentum tartalmazz-e vagy sem a miniszter átal úgy szóbelileg, mint irásban megfogalmazott igéreteket”, fűzte hozzá a DNA főügyésze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

Romániában a rejtett gazdaság mérete csaknem a GDP egyharmada

A PricewaterhouseCoopers gazdasági tanácsadói cég által készitett tanulmány szerint Romániában a rejtett gazdaság, azaz a szürke gazdaság mérete csaknem a GDP egyharmada, ami az EU viszonylatában a legmagasabb szintet jelenti. A szekemberek szerint adócsalást követnek el azok, akik törvényes keretek között működtetik szolgáltatói cégeiket, de nem bocsántanak ki nyugtákat és nem fizetnek adót.Ide sorolhatóak a tanárok, akik magánórákat tartanak vagy azok az alkalmazók, akik a munkakönyvbe az országos minimálbért irják be. Bogdan Belciu, a társaság romániai képviselője szerint a készpénzben történő kifizetések is számottevően hozzájárulnak a szürke gazdaság növekedéséhez és a megoldás az elektrónikus úton történő kifizetésekre való áttérés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.11)

Romániában 30%-al olcsóbbak az élelmiszertermékek az európai uniós átlagárakhoz képest

Romániában 30%-al olcsóbbak az élelmiszertermékek az európai uniós átlagárakhoz képest, derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az EUROSTAT, által közölt adatokból. Az EUROSTAT az árkülönbségek megállapitásakor figyelembe vette a vásárlóerőt is. A statisztikai adatok szerint a ruházat, például, több, mint 10 százalékkal, a cigaretta és a szeszesitalok csaknem egyharmaddal, mig a földgáz és a villamosenergia több, mint 40%-al olcsóbb Romániában a többi uniós országokban gyakorlt árakhoz képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.11)

Egy sepsiszentgyörgyi székely zászló eltávolítására szólította fel a polgármestert a prefektus

A sepsiszentgyörgyi központi parkban kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel, hivatalos átiratban, Kovászna megye prefektusa Antal Árpád polgármestert, akinek minden egyes nap késlekedésért a minimálbér 20 százalékával egyenlő bírságot helyezett kilátásba, közölte csütörtöki sajtóértekezletén a polgármester.Marius Popica prefektus kijelentette, hogy jogerős bírósági ítéletnek próbál érvényt szerezni. „Hasonló bírósági végzés született Uzon és Kézdivásárhely esetében is, de ott nem volt szükség bírságra, mert a polgármesterek eleget tettek a zászló eltávolítását célzó ítéletnek”, fűzte hozzá Marius Popica. Antal Árpád az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy ő nem „székelyzászló-begyűjtő” és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

Tőkés László: 1989-ben Ceauşescut, 2014-ben Pontát sikerült megbuktatni

Az 1989-es és a 2014-es év között vont párhuzamot Tőkés László, a 25 évvel ezelőtti romániai forradalom kirobbantója az évfordulós rendezvényeket ismertető csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján.”1989-ben Nicolae Ceausescu ellen, 2014-ben Victor Ponta ellen fogtunk össze. Mindkettőt sikerült megbuktatni”, mondotta az európai parlamenti képviselő, utalva a kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalomra és a Victor Ponta miniszterelnök vereségével végződött novemberi romániai elnökválasztásra. A sajtótájékoztatón Tőkés László egyben bejelentette, hogy az általa szervezett  évfordulós megemlékezések Brüsszelben kezdődnek, majd Budapesten, Temesváron, Nagyváradon és Szilágymenyőben folytatódnak. A helyszínek kiválasztásával azt kívánták üzenni, hogy a diktatúra bukása egyszerre volt romániai, magyar és európai ügy.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)