2022. október 27.

Kommunikációs kampányt szerveznek a lakosságnak a villanyáram-megtakarítási lehetőségekről

Az IncoCons Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Energiaügyi Minisztérium közös szervezésében rövidesen megkezdődő kampány célja a felelős áramfogyasztás népszerűsítése. Sorin Mirela, a civil szervezet elnöke a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondott néhány olyan módszert, amellyel csökkenthető a villanyszámla összege.

Sorin Mirela: A nagyobb energiahatékonyság kisebb számlákat jelent. Egy villanyégőnek a lecserélése kisebb fogyasztásúra, az, hogy kétszer is meggondoljuk, mielőtt egy nagyon nagy átmérőjű tévéképernyőt vásárolunk és nem hagyjuk bekapcsolva a háztartási gépeket, illetve elektronikus eszközöket, jelentős megtakarítást eredményez. Mindezekről a lehetőségekről többet tudhatnak meg, ha igénybe veszik az InfoCons ingyenesen letölthető alkalmazását.

Az egyesület vezetője ajánlotta továbbá a vásárlóknak azt, hogy szkenneljék a termékeken található energiahatékonysági címkét és hasonlítsák össze a különböző gyártók ajánlatait.

Cornel Cincă energetikai szakértő azt javasolja azoknak akik gázüzemű hőközpontokat használnak, hogy szereljenek készülékeikre automata hőszabályozót, amelynek segítségével 20%-al is csökkenthetik a fogyasztást.

Cornel Cincă: Például, ha beállítjuk a készüléken azt, hogy amikor elmegyünk otthonról 2-3 fokkal csökkentse a lakásban a hőmérsékletet, ez havi 10, 15, de akár 20 százalékos megtakarítást is jelenthet. Még ennél is nagyobb megtakarítást érhetünk el az úgynevezett „okos hőszabályozó” felszerelésével, amelyiket úgy lehet beprogramozni, hogy bizonyos időintervallumokban automatikusan csökkentse, vagy növelje a hőmérsékletet.

A szakember ajánlja továbbá a hőközpontokkal rendelkezőknek a hálózat tagosítását, így azokban a helységekben, amelyeket nem használnak ki lehet kapcsolni a fűtést. (Radio România Actualităţi)

Elhunyt a királyi ház volt szóvivője

Simina Mezincescu 93 éves volt. A hírt tegnap Románia Királyi Háza közleményben tudatta a sajtóval. A dokumentum szerint Simina Mezincescu példamutató szakmaisággal rendelkezett, Románia történelmében pedig a méltóságot és az ellenállást példázta a kommunizmus brutalitásával szemben.

A második világháború előtt Simina Mezincescu autóversenyzőként bajnoki címeket szerzett. 1959 és 1963 között megjárta a kommunista börtönöket. 1989 után a Román Királyi Ház szóvivője volt. (RADOR Hírügynökség)

A kulturális, történelmi, vagy művészi értékkel bíró épületeket és épületszerkezetek megóvására új jogszabályi keretet dolgoznak ki

Ennek értelmében létrehoznak egy digitalizált adatbázist a történelmi műemlékekről. Ionuţ Vulpescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint a jelenlegi jogszabályok módosítása révén jobban meg lehet őrizni és népszerűsíteni kulturális és a nemzeti identitáshoz kötődő értékeinket.

Ionuţ Vulpescu: A jeles személyiségeknek állított emléktáblákon lesz egy QR-kód, amelyet beszkennelve, a látogatók eljuthatnak a Művelődési Minisztérium által gondozott honlaphoz, amelyen bővebb tájékoztatást kaphatnak az illető személyiségről, vagy a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményekről.

A törvény gyakorlatba ültetése ugyanakkor egy átfogó digitalizációs folyamatot feltételez.

A szóban forgó jogszabály végleges formáját a Képviselőház illetékessége jóváhagyni. (Radio România Actualităţi)

Vádat emeltek Adrian Chesnoiu, volt mezőgazdasági miniszter ellen

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szolgálati visszaéléssel vádolja a volt tárcavezetőt. A vádhatóság szerint Adrian Chesnoiu nyomást gyakorolt a vizsgáztató bizottságra, hogy az általa preferált jelöltet hozzák ki győztesnek egy állás betöltésére kiírt versenyvizsgán, mi több, az illető jelölt pályázatát az állásinterjún visszautasították, ennek ellenére a miniszter közbenjárására mégis felvették és osztályvezetőként több mint 30 ezer lej fizetést vett fel. Adrian Chesnoiu azonnal beadta lemondását, miután a DNA nyomozást indított ellene. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin