2021. augusztus 11

Nőtt az infláció

Júliusban 5%-os inflációt mért az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ez több mint egy százalékponttal nagyobb a júniusi 3,9%-os értéknél. A tartós fogyasztási cikkek árai átlagosan 8%-al emelkedtek, míg a szolgáltatásokért mindössze 2,74%-al kellett többet fizetnünk. Az élelmiszerek 2,33%-al lettek drágábbak. A fogyasztói árak júniushoz képest egy százalékkal, januárhoz viszonyítva pedig 4,4%-al nőttek.

A Román Nemzeti Bank 5,6 százalékra módosította az idei infláció nagyságát – jelentette be a jegybank elnöke, Mugur Isărescu. Az INS mai jelentése szerint a nettó átlagbér júniusban 3.541 lej volt, ami 49 lejjel több mint a májusi érték, vagyis 1,38 százalékos növekedésről van szó. A legmagasabb bérek az informatikai szektorban vannak, ez átlagosan 8.439 lej, a legalacsonyabbak pedig a vendéglátóiparban, itt a nettó átlagbér 1.926 lej. (RADOR Hírügynökség)

Földrengések Vrancea és Buzău megyékben

Az elmúlt éjszaka három, a Richter-skálán 2,5 és 2,9 fok közötti földrengést mértek. Az első földmozgás 1 órakor következett be és ezt 30 percen belül további kettő követte – tájékoztatott a Geofizikai Intézet. Az első földrengés Vrancea körzetében volt és a földfelszín alatt 119 km-es mélységben volt az epicentruma. A második ugyancsak abban a régióban volt 102 km-el a föld alatti epicentrummal. A harmadik földmozgásra is ebben a geofizikai térségben került sor 10 perccel a második földrengés után. Ennek epicentruma 139 km-es mélységben volt.

Augusztusban Romániában 18 földrengést mértek, ezek erőssége a Richter-skálán 2 és 4,1 fok közötti volt. A legerősebb földmozgás az idén május 26-án volt, ennek erőssége 4,7 fokos volt a Richter-skálán. Ezt Bukarestben is érzékelni lehetett. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kéri a hátrányos helyzetű fogyasztók törvényének elfogadását

Az ellenzéki párt szenátorai ma bejelentették, hogy nem fogják megszavazni a kormány azon rendeletét, amelyik lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy lekapcsolják a villanyáram-, víz- illetve a gázhálózatról azokat akik nem tudják kifizetni a felgyűlt számláikat. A PSD szerint szükség van a hátrányos helyzetű fogyasztókat védő törvény mielőbbi elfogadására. A párt sajtóközleménye szerint ezeknek a fogyasztóknak súlyosbodott a helyzete az energiaárak liberalizálását követően, tekintettel arra, hogy az energiapiacon hirtelen megnőtt a villanyáram és a földgáz ára. A szociáldemokraták szerint a leginkább rászorultakat kellene védeni attól, hogy lekapcsolják őket az energiahálózatokról. Hátrányos helyzetben általában a kisnyugdíjasok, az alacsony fizetésből élők, illetve a sokgyermekes családok vannak. Ők többnyire mélyszegénységben élnek – hangsúlyozza a PSD-nek a sajtóhoz eljuttatott közleménye. (Radio România Actualităţi)

Az infrastruktúra fejlesztése érdekében sürgősségi kormányrendelet elfogadását kezdeményezte a Regionális Fejlesztési és Közművesítési Minisztérium

50 milliárd lejt különít el a fejlesztési minisztérium a helyi úthálózat, víz-, szennyvíz- és gázhálózat kiépítésére és korszerűsítésére – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárca ma bocsátotta közvitára az erről szóló jogszabály-tervezetet, amelyről a kormánykoalíció tegnapi ülésén született egyezség.

Az RMDSZ a helyi közösségek fejlesztésén dolgozik, ezt a célt szolgáljuk most már kormányzati eszközökkel is a mandátum eleje óta. A ma közvitára bocsátott intézkedés egy újabb, jelentős lépés ez irányba” – hangsúlyozta a fejlesztési miniszter.

Az 50 milliárd lejes keretből útjavításra, víz- és szennyvízhálózat kiépítésére és korszerűsítésére, víztisztító-állomásokra, illetve a gázhálózat kiépítésére pályázhatnak az önkormányzatok. A finanszírozási program 6 évre szól. (RADOR Hírügynökség – RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin, RADOR