2014. december 18

Traian Băsescu államfő részt vesz az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján

Traian Băsescu államfő csütörtökön Brüsszelbe utazott, ahol részt vesz az uniós állam- és kormányfők téli csúcstalálkozóján. Ez lesz az utolsó csúcsösszejövetel, amelyen Traian Băsescu államfői minőségében vesz részt. Elutazása előtt, a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren adott nyilatkozatában megemlitette e találkozón napirendre kerülő fontosabb témákat, nevezetesen: a három évre szóló befektetési tervet, amely 315 milliárd euró összegű állami és magánberuházást tartalmazó ambiciózus beruházási tervet jelent, amellyel Európa új fejezetet kezd, és ennek része lesz az új munkahelyek teremtése és a gazdasági növekedés, illetve az ukrajnai helyzetet. Mint kijelentette: támogatni fogja az Oroszország  elleni szankciók növelését. „Nagyon aggasztó a kelet-ukrajnai helyzet, hiszen a transzdnyeszteri helyzethez kezd hasonlitani. Számunkra világos, hogy az Orosz Főderáció folytatja Kelet-Ukrajnában a szeparatisták poziciójának megerősitését, s emiatt az orosz szankciók kiterjsztését fogom támogatni”, hangsúlyozta Traian Băsescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.18)

A romániai Nemzeti Kisebbségek Napja

1998-ban, december 18-át a romániai Nemzeti Kisebbségek Napjává nyilvánitották. Ezt megelőzően hat évvel az ENSZ-közgyülés elfogadta a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó Nyilakozatot. A Románia területén élő valamennyi 20 kisebbség parlamenti képviselettel rendelkezik. Gheorghe Firczak, a Romániai Ruszinok Kultúrális Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy a nemzeti kisebbségeket a román állam intézményei támogatják identitásuk megörzéséért. „Valamennyi nemzeti kisebbség, függetlenül tagainak számától, egyenlő bánásmódban részesül Romániában, ugyanazon jogok illetik meg önazonosságuk kinyilvánitása érdekében. Hálásak vagyunk a román néppel szemben a szabadságjogok biztositásáért”, fűzte hozzá Gheorghe Firczak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

A románok a legderülátóbbak az európai állampolgárok közül, ami a kontinens jövőjét illeti

Az Eurobarométer uniós közvélemény-kutatás legfrissebb adatai szerint, amelyet  az Európai Bizottság hozott nyilvánosságra, a románok csaknem 60%-a pozitivan vélekedik az Európai Unióról, mig több mint 45%-a úgy véli, hogy véleményük számit az EU-ban. Mi több, a románok a legderülátóbbak az európai állampolgárok közül, ami a kontinens jövőjét illeti. A „fontosabb gondok” fejezetben a román állampolgárokat a munkanélküliség, a gazdasági helyzet és az árnövekedések foglalkoztatja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

A Mihail Kogâlniceanu amerikai katonai támaszpontnál is fogadják a kolindálókat

A Mihail Kogâlniceanu  támaszpont amerikai katonái csütörtökön fogadják a kolindálókat. A kántáló csoportot a Mărăşeşti Gépesitett Dandár román katonái és a Sfinţii Martiri Brâncoveni iskola tanulói alkotják, illetve a Tomis Ortodox Érsekség kolindálói. E mozzanatra a román katonák kezdeményezésére kerül sor, hiszen ők is töltötték a Karácsonyi ünnepeket távol családtagjaiktól és tudjţk, hogy mit jelent, igy most ők is megpróbálnak örömet szerezni amerikai kollégáiknak. A kolindák Romániában ápolt tradícionális karácsonyi szokás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 123.18)

Mikó-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordultak az RMDSZ képviselői

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Winkler Gyula és Sogór Csaba, arra kérték az Európai Bizottságot, találja meg azt az eszközt, amelynek révén jóvátehető az a Romániában született bírósági ítélet, amely alapján az Erdélyi Református Egyházkerülettől ismét román állami tulajdonba került a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium. Az EP-képviselők levélben fogalmazták meg kérésüket, amit elküldtek Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének, valamint Vera Jourovának, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és a nemek egyenjogúságáért felelős biztosnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.18)

Kelemen Hunor: az RMDSZ tanácskozásán elhangzott politikai nyilatkozatok nem jelentenek veszélyt Romániára

Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati ülésén elhangzott politikai nyilatkozatok nem jelentenek veszélyt Romániára – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: értetlenül áll a román szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség vizsgálata előtt, amelynek részleteit ő maga sem ismeri. Mint mondta, ha az ügyészség az SZKT-én elhangzott beszédekre gondol, akkor nem érti az egészet, hiszen ott politikai nyilatkozatok hangzottak el. Mint hozzáfűzte: ezek nem jelentenek veszélyt Romániára, és nem hangzott el semmi olyan, amit az elmúlt 25 évben már ne mondtak volna el. A román vádhatóság szerdán közölte, hogy hivatalból bűnvádi eljárást indított ismeretlen tettes ellen az RMDSZ tanácskozásán elhangzott nyilatkozatok ügyében, amelyek kimeríthetik a terrorista jellegű fenyegetőzés bűncselekményét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.18)

Rozalia Gănciulescu