2015. május 18

A román államfő kihirdette a választási reformcsomag első három törvényét

Klaus Iohannis államfő kihirdette a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt. „A jogszabályok előrelépést jelentenek a politikai képviselet hatékonyságának javítása, a pártok gazdálkodásának átláthatóbbá tétele terén”, mondotta az államfő hétfői sajtóértekezletén. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a parlament megkésett a külföldön élő román állampolgárok levélben való szavazásának szabályozásával. Másrészt elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a törvényhozók saját érdekük szerint módosítják a büntető törvénykönyvet és felhivta a parlament figyelmét, hogy amennyiben elfogadja, nem hirdeti ki e jogszabályt módostitó törvényt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Románia az Infrastruktúra Operativ Program jóváhagyását szorgalmazza

A román hatóságok üdvözölték Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos kezdeményezését, mely szerint Brüsszelben hozzanak létre egy munkacsoportot azon uniós országok támogatására, amelyek gyengén teljesitettek az EU-pénzek lehivásában, közölte Dan Nica tárcavezető az európai biztossal folytatott megbeszéléseket követően.A megbeszéléseken a felek megállapodtak abban, hogy a bukaresti hatóságok intézkednek azért, hogy az Infrastruktúra Operativ Programot júniusban Brüsszel elfogadja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A PNL az erdészeti törvény elfogadását a 20. cikkely törlésétől teszi függövé

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kijelentette, hogy megszavazza az erdészeti törvényt, ha törlik a 20 cikkelyt, amely lehetővé teszi a 10 hektárnál kisebb erdőfelületek kitermelését, de nem irányozza elő az újraerdősitési kötelezettséget.Lucia Varga volt viz- és erdőügyi miniszter héftői sajtóértekezletén kijelentette, hogy az emlitett cikkely jóváhagyása felér az állampolgárok és a közösségek elleni merénylet elkövetésével. Az új erdőtörvény nem irányoz elő eljárásokat az illegális fakivágások esetében, fűzte hozzá Lucia Varga. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -05.18)

A szenátus szerdán ünnepi ülést tart a 25 évvel ezelőtt tartott első, szabad választások felidézésére

A szenátus állandó bürója hétfőn jóváhagyta a CPUN Klubb Civilszervezet javaslatát, miszerint szerdán a parlament emlékezzen meg a 25 évvel ezelőtt, 1990. május 20-án megszervezett első, szabad választásokra. Az azóta eltelt időszakban a parlament több mint 150 törvényt fogadott el, s ezek közül a legfontosabbak a parlamenti és az elnökválasztásokra vonatkozó dokumentumok voltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -05.18)

A szenátus elutasitotta a gyermeksegélyre vonatkozóan benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A szenátus szerdán elutasitotta a gyermeksegélyre vonatkozóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű  bizalmatlansági inditványt, amelyet 44 liberális szenátor irt alá. A bizalmatlansági inditvány aláirói a gyermeksegély növelését és Rovana Plumb munkaügyi miniszter lemondását követelték. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke azzal vádolja a minisztert, hogy nem gondol a romániai családok helyzetére, hiszen a gyermeksegélyt már több, mint hét éve nem növelték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18

70 éves a Bukaresti Rádió magyar nyelvű szerkesztősége

Az első magyaradást 1945. május 2-án sugározták a Sfântu Sava kollégium épületéből. Az évfordulós ünnepséget szerdán, a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Házban tartják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Rozalia Gănciulescu