2015. június 12

Victor Ponta kormánya megnyerte a bizalmi szavazást

Victor Ponta román miniszterelnök baloldali kormánya a várakozásoknak megfelelően megnyerte a pénteki bizalmi szavazást a parlamentben. Nem gyűlt össze elegendő voks a törvényhozói testületben a román ellenzéki liberálisok bizalmatlansági indítványának megszavazásához, hiszen 194-en támogatták az indítványt, de legalább 278 voksra lett volna szükség ahhoz, hogy a parlament megvonja a bizalmat a Ponta-kormánytól. Az indítvány ellen mindössze 13-an szavaztak, miután a kormányoldalról sok honatya tartózkodott a szavazáson. Összesen 137 honatya hiányzott, a 417 jelen lévő képviselő és szenátor közül 214-en voksoltak. Ebből 207 szavazat volt érvényes. A szavazás eredménye alapján az ellenzéknek 84 szenátor és képviselő voksára lett volna még szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen a kormánybuktatási kísérlet.
Victor Ponta miniszterelnök a szavazást követően örömmel állapította meg, véget ért a vita arról, hogy a kormánya mögött létezik-e stabil parlamenti többség. Mint mondta, most folytatni kell a munkát, mert az országot kormányozni kell. A parlamenti vita során az ellenzék felvetésére, miszerint a vele szemben felmerült korrupciógyanú miatt le kellene mondania, Ponta úgy válaszolt: az országnak nincs szüksége most politikai válságra.
Az ellenzék bizalmatlansági indítványa elsősorban a külföldön élő román állampolgárok szavazati jogának korlátozását vetette a kormány szemére. Azt kifogásolták, hogy a tavalyi elnökválasztás után még most sem rendezte a kormány ezt a kérdést, utalva ezzel a levél útján történő szavazás bevezetésének elmaradására. Ponta erre a felvetésre azzal védekezett, hogy az új választási törvény kidolgozása elsősorban a parlament feladata, nem a kormányé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Lemondott Chiril Gaburici moldovai miniszterelnök

Lemondott a moldovai miniszterelnök, akit azzal gyanúsítanak, hogy meghamisította az érettségi oklevelét, közölta pénteken a közszolgálati rádió. Chiril Gaburici pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond hivataláról. A távozó miniszterelnök azt mondta: „Mindenki egyenlő a törvény előtt. Azt gondolom, hogy valamennyi állampolgárnak hozzá kell járulnia egy átlátható vizsgálathoz. Sajnálom, hogy hagytam idáig fejlődni a vitát a tanulmányaimmal kapcsolatban, és hagytam, hogy a politikai játszmák eszközévé váljék.” Azt is hozzátette, reméli, hogy a lemondása “megszünteti a gyanúsítgatást”, és arra biztatta a koalíciós pártokat, hogy folytassák a megkezdett reformokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Választásokat sürget az RMDSZ

A kormány adós a választások megszervezésével számos önkormányzatban és képviselői kerületben – kifogásolta a péntekei bizalmatlansági indítvány vitáján az RMDSZ nevében felszólaló Márton Árpád. A törvényhozó azokat az okokat sorolta, amelyek miatt szerinte a kormánynak valóban mennie kellene. Márton Árpád ugyanakkor szóvá tette, hogy néhány kerületben egy olyan törvénymódosítás miatt nem lehet választásokat szervezni, amelyet a bizalmatlansági indítvány előterjesztői is megszavaztak.
“Sok kérdés miatt a kormánynak valóban mennie kellene”, mondta az RMDSZ képviselöje. Ezek között említette az oktatási törvény tervezetét – amelynek senki nem vállalja a szerzőségét -, a kisebbségi jogok csorbítását, az egészségügyi kártya bevezetése és a vidékfejlesztési alapok körüli zűrzavart. Ha bizalmatlansági indítvány legalább néhányat tartalmazna az említett problémák közül, az RMDSZ a kormány megbuktatására szavazna, mondta a képviselő, aki szerint az adott helyzetben a szövetség képviselői maguk döntik el, hogyan voksolnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Az első négy hónapban több mint 12 százalékkal nőtt az építőipar

Az év első négy hónapjában 12,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet. Áprilisban is 10,3 százalékos bővülést jegyeztek a tavalyi év negyedik hónapjához képest. Egyedül havi bontásban regisztráltak enyhe csökkenést, áprilisban ugyanis 0,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene márciushoz képest. Az első négy hónapban a generáljavítások volumene nőtt a legnagyobb mértékben, 19,3 százalékkal, a karbantartási munkálatok 14,8 százalékkal nőttek, az új építményeknél végzett munkálatok volumene 10 százalékkal bővült. Az építmények típusát tekintve a lakóépületeknél végzett munkálatok volumene nőtt csaknem 39 százalékkal, az ipari létesítményeknél a növekedés 9,7 százalék volt. Az építkezések volumene tavaly 6,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, és a gazdaság növekedésének egyik lassító tényezője az építőipar teljesítménye volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Andrei Demeny