2015. augusztus 13

Börtönalkalmazottak tiltakoztak az igazságügyi minisztérium székháza előtt

Csütörtökön néhány száz börtönalkalmazott tiltakozott  az igazságügyi minisztérium székháza előtt, nagyobb fizetést, a ledolgozott pluszórák kifizetését és a posztok zár alóli mentesitését követelve. A börtönrendszerben 15 ezer állás van, s ebből három ezer megüresedett posztot már évek óta zároltak. A börtönőrök egyik szakszervezeti vezetője szerint a jilavai börtönben a foglyokat foglyok örzik. A Börtönök Országos Adminisztrációja ezzel szemben kijelentette, hogy az utóbbi hét évben az alkalmazottak száma 270-el növekedett, miközben a foglyok száma csaknem 4-500-al csökkent. Robert Cazanciu igazságügyi miniszter közölte, hogy a helyzet idővel megoldódik és a legutóbbi költségvetési kiigazitáskor kiegészitették a börtönök költségvetését, úgyhogy az alkalmazottak bérjogait még a mai napon kifizetik. A szakszervezeti vezetők újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba,. amennyiben helyzetük nem rendeződik hamarosan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Az Állandó Választási Hatóság a pártok által a kampányokban elköltendő összegek felső határának megszabását szorgalmazta

Az Állandó Választási Hatóság a pártok által a választási kampányokban elköltendő összegek felső határának megszabását szorgalmazta, közölte Florin Mituleţu Buică, a hatóság alelnöke, a politikai pártok és a választási kampányok finanszorozására vonatkozó törvény alkalmazási normáiról szóló vitán. Több politikai párt képviselője elégedetlenségének adott hangot a finanszirozásokra és adományozásokra vonatkozó egyes előirások miatt. A metodológiai normák egyebek mellett előirányozzák, hogy a pénzbeli adományozásokat a pártok nyugták és a személyi szám alapján vehetik fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Románia küladóssága csaknem 7%-al csökkent az elmúlt évhez képest

Románia küladóssága csaknem 7%-al csökkent tavalyhoz képest és a múlt hónap végén 70 miliárd 600 millió eurónak felelt meg, közölte a Román Nemzeti BanK. A rövid lejáratú küladósság mintegy 9%-al növekedett a 2014. december 31-én regisztrált adatokhoz képest. A jegybank adatai szerint a romániai közvetlen külföldi befektetések több mint 370 millió euróval növekedtek, ami az év kezdetén mintegy egymiliárd 660 millió eurót jelentettek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

A Hargita, Kovászna és Maros megyei románok azt állitják, hogy diszkriminálva vannak saját hazájukban

A Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma a bukaresti hatóságokhoz intézett felhivásukban kértek támogatást és megoldást, mivel a denacionálás veszélye fenyegeti. A három megyében élő románok civil szervezetének képviselői, akik részt vesznek a határon túli románok 13. marosfői nyári egyetemén kijelentették, hogy elhanyagolta őket a román állam és saját hazájukban a helyi többség negativan diszkriminálja. Mint hozzáfűzték: az utóbbi évtizedekben drasztikusan leszükűlt az adminisztrativ döntésekhez, illetve a román nyelvű oktatáshoz való hozzáférésük, mig munkahelyek találása még inkább nehezebb, mivel a magyar nyelv tudásától teszik függővé alkalmazásukat. A civil szervezet koherens stratégia kidolgozását kéri a nemzeti identitás megörzéséért a térségben, valamint költségvetés megállapitását e fórum számára, amely a három megyéből mintegy 400 ezer románt képvisel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Robert Cazanciuc a Legfelsőbb Birói Tanács közbelépését kéri egyes liberális politikusok nyilatkozatai nyomán

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter a Legfelsőbb Birói Tanácstól azt kérte, hogy ellenőrizze, milyen mértékben sértik egyes liberális politikusok nemrégi nyilatkozatai az igazságszolgáltatás függetéenségét. Az igazságügyi miniszter kérése azt követően hangzott el, hogy Mihai Seplecan, a Nemzeti Liberális Párt kolozsvári szervezetének ügyvezető társelnöke Tiberiu Nitu főügyész lemondását kérte. Mihai Seplecan elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a bukaresti Táblabiróság melletti ügyészség úgy döntött, hogy nem inditanak bűnvádi kivizsgálást Victor Ponta kormányfő ellen, noha a birók  előzőleg megállapitották, hogy a kormány megszegte a törvényt, mivel nem szervezte meg úja a részleges választásokat a Kolozs Megyei Tanács elnöki tisztségének betöltéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Andrei Demeny