2015. szeptember 7

Korrupció gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték Bukarest főpolgármesterét

A bukaresti törvényszék harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte Sorin Oprescut, Bukarest főpolgármesterét hétfőn, akit kenőpénz elfogadásával gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint a főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségük kétharmadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították. Oprescut vasárnapra virradóan vették őrizetbe, miután tetten érték, hogy 25 ezer eurónyi kenőpénzt vett át – közölte a DNA. A magát ártatlannak mondó Oprescu fellebbezett a szabadságát korlátozó intézkedés ellen, de ennek elbírálásáig is előzetes letartóztatásban marad. Amennyiben előzetes letartóztatása jogerőre emelkedik, a főpolgármestert Bukarest prefektusa (kormánymegbízottja) várhatóan felfüggeszti tisztségéből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Az új adótörvénykönyv ismét Klaus Iohannis államfő asztalára kerül

Az új adótörvénykönyv kihirdetés végett, a jövő héten, már másodszorra kerül Klaus Iohannis államfő asztalára, miután a parlament elfogadta. Az Alkotmány értelmében az államfő már nem kérheti e jogszabály újbóli felülvizsgálását, de megfellebezheti az Alkotmánybiróságon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Bogdan Aurescu: még nem tudni, hány menekültet irányítanak Romániába

Spekulációknak nevezte vasárnap este a külügyminiszter az európai menekültkvótákra vonatkozó sajtóértesüléseket, amelyek szerint Romániának több mint hétezer migránst kell majd befogadnia. Bogdan Aurescu a Digi TV meghívottjaként elmondta, Brüsszelben még nem született döntés az EU-ba áramló menekültek tagállamonkénti elosztásáról. Hozzátette: az Európai Bizottság szerdán készül ismertetni az adatokat, és Bukarest csak ezután foglal állást a kérdésben. A külügyminiszter a brit Daily Mailnek arra az értesülésére reagált, miszerint 160 ezer menekült befogadását fogja kérni az Európai Bizottság az EU tagállamaitól, Romániának pedig közel 7 ezer migránst kell elhelyeznie.
Klaus Johannis államfő európai ügyekért felelős tanácsosa a múlt héten jelentette be, hogy Románia 1705 menekült befogadását vállalta az uniós tagországokból. Leonard Orban ezt a számot is sokallta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A liberálisok és a Népi Mozgalom Párt Sorin Oprescu lemondását kérik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) szerint Sorin Oprescu főpolgármesternek le kell mondani, hogy ne károsodjon meg a főváros arculata. A PNL és a PMP Bukarest főpolgármesterének lemondását szorgalmazza. A liberálisok úgy vélik, hogy Sorin Oprescu lemondása tiszteletbeli kérdés, függetlenül ártatlansági vélelmétől. Klaus Iohanni államfő is úgy értékelte, hogy a főpolgármester örizetbe vétele szomorú történés, de azt jelenti, hogy a korrupció elleni küzdelem lankadatlanul folytatódik. Mint ismeretes, Sorin Oprescu főpolgármestert vasárnap virradó éjszaka vették őrizetbe, Bukarestben, miután tetten érték, hogy egy közvetitőtől, egy önkormányzati intézményvezetőtől, 25 ezer euró kenőpénzt vett át.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A Renault-csoport napja

A Mioveni-i Dacia-Reanult gyár több ezer alkalmazottja vett részt a Renault-csoport napján. Az ünnepi eseményen jelen volt Klaus Iohannos államfő is, aki kihangsúlyozta a Dacia gépjármű-gyár fontosságát a román gazdaságra nézve. „A Dacia a románok  és Románia külföldi imázsának a szimbóluma. A Dacia személygépkocsik külföldi értékesitése a román kivitel 8%-át teszi ki”, mondta Mioveni-ben a román államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Andrei Demeny