2019. január 4

 Klaus Iohannis nem hajlandó eleget tenni a miniszterelnök javaslatának
Klaus Iohannis államelnök pénteken bejelentette, hogy még nem fogalmazta meg elutasitásának  megindoklását, de nem tesz eleget Viorica Dăncila miniszterelnök javaslatának, amelyet Olguţa Vasilescu és Mircea Drăghici kinevezéséért fogalmazott meg a fejlesztési- és a szállitásügyi minisztérium élére. Az államelnök egyben azt is közölte, hogy nem menti fel tisztségéből Augustin Lazăr főügyészt, akinek munkájával elégedett.  “2019-ben számos kihivással szembesülünk”, mondotta Klaus Iohannis, megmelitve, hogz “január 1-től Románia átvette az UE Tanács soros elnökségét és e minőségben nehezen tud majd helyt állni”. Az államelnök kitért a májusi európarlamenti választásokra is és arra ösztönözte az állampolgárokat, hogy járuljanak az urnákhoz. Mi több, az év év végén elnökválasztás lesz Romániában és Klaus Iohannis újabb mandátumért indul, amit mindenképpen meg akar nyerni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)
Több mint 40 millió eurót költöttek el a román turisták Szilveszterkor
Több mint 166 ezer román turista töltötte a Szilvesztert a romániai üdülőhelyeken és több mint 40 ezer eurót költött el az ünnep alkalmából. Az idén a turisták száma 4,5%-al, mig az általuk elköltött összeg 8,5%-al volt nagyobb az előző évhez képest, ami elsősorban a vásárlóerő megerősödésének és a vakációs jegyeknek tulajdonitható. A legtöbben, pontosabban 57 ezren, a vidéki turizmust választották és panziókban töltötték  a szilvesztert. De igy is számuk 1,7%-al volt alacsonyabb a tavalyi évhez képest. Az előző évhez hasonlóan, az idén is a téli ünnepeket több mint 28 ezren töltötték gyógyfürdőkön, mig 37 ezren a hegyekben szilvesztereztek, s számuk 2,7%-al volt nagyobb 2017-hez viszonyitva. A románok közül sokan a Duna-deltában, a Fekete-tenger partján és a nagyobb városok szállodáiban töltötték a Szilvesztert.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)
Fizetésemelések a védelmi, közrend és nemzetbiztonsági feladatkörrel ellátott közintzéményeknél
A jelenlegi és a törvény által 2022-re előirányzott fizetesi szint közötti különbségből számitott 25%-al növekedtek ez év január 1-től az alapfizetések, a funkció bérezése és a besorolási fizetések a védelmi, közrend és nemzetbiztonsági feladatkörrel ellátott közintézményeknél, miközben a pótlékok a 2018-as szinten maradnak, közölte a belügyminisztérium. A 114/2018. számú sürgösségi kormányrendelet intézkedések meghozását irányozza elő 2019-re az emlitett intézmények alkalmazottjainak bérjogaira vonatkozóan, fűzte hozzá a minisztérium közleménye. További intézkedés értelmében, az iéllető közintézmények alkalmazottjai: katonák, rendőrök és az adminisztrativ személyzet vakációs jegyekben részesül 2019-ben és 2020-ban is. A vakációs jegyek névértéke 1.450 lej, amit 12 hónapnyi munkaviszony után kaphat meg az alkalmazott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)
Meghosszabitották az egészségügyi kártyák érvénysségét
A biztositott személy még két éven át használhatja az egészségügyi kártyát az érvényességi határidő lejárta után. Igy, 2021-ig érvényesek azok az egészségügyi kártyák, melyek érvényessége ez év január végén járt volna le, emlékeztetett az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS). A CNAS pontositására  azért volt szükség, mert tavaly több egészégügyi szolgáltató elutasította a betegek ellátását arra hivatkozva, hogy kártyájuk nem érvényes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)
Andrei Demeny