2015. október 1

Speciális nyugdijban csakis a teljes parlamenti mandátumot letöltött szenátorok és képviselők részesülnek 
A képviselők és szenátorok nyugdijára vonatkozóan a parlamenti statutúm bizottsága több módositó javaslatot fogadott el, melyek értelmében csakis azon honatyák részesülnek speciális nyugdijba, akik letöltöttek minimum egy teljes parlamenti mandátumot. A jogerősen elitélt képviselők vagy szenátorok nem részesülhetnek speciális juttatásban. Ugyanakkor azon honatyák, akik elérték a nyugdijkorhatárt, de még aktivak és mandátumukat töltik, a speciális nyugdijat mandátumuk lejárta után kaphatják. A képviselpház hivatalos honlapján közölt törvénytervezet szerint a módositó javaslatokat a statutúm bizottság tagjai egyöntetűen elfogadták és a két parlamenti kamara együttes ülésén szavazzák meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)
Livu Dragnea az egyedüli jelölt a PSD elnöki tisztségére
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy visszautasitják Serban Nicolae és Daniel Savu szenátorok jelölését a párt legmagasabb funkciójára. Igy, Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke az egyedüli, jóváhagyott jelölt e tisztség megpályázásara. A bizottság szerint a két szenátor nem teljesiti a párton belüli választások szabályzatában előirt feltételeket. Mint Liviu Dragnea kijelentette: egyelőre nem tekinti magát a PSD elnökének, mivel az október 11-én tartandó választáson a párttagság plusz egy fő szavazása szükséges ahhoz, hogy megválasszák e funkcióba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)
A képviselők nem szavazták meg az országos szintű öntözési rendszer létrehozására vonatkozó rendeletet
A képviselőház elutasitotta a földtörvényt módositó és kiegészitő törvénytervezetet. A képviselők nem értettek egyet ama javaslattal, hogy a kormány pénzt utaljon ki az országos szintű öntözési rendszer kialakitására. A sürgösségi  rendeletet kevesebb parlamenti képviselő szavazta meg ahhoz, hogy elfogadják e dokumentumot, de ugyanakkor nem is utasitották vissza, ami azt jelenti, hogy továbbra is alkalmazhatóak a rendelkezés előirásai, de nem ültethetőek gyakorlatba a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által módositások formájában jóváhagyott javaslatok. E javaslatok a 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan egy miliárd euró kiutalását irányozzák elő a mezőgazdasági minisztérium számára a fontosabb öntözési infrastruktúra reabilitása érdekében. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a liberálisok tartózkodtak a törvénytervezet megszavazásától. Tinel Gheorghe liberális képviselő szerint az „egy miliárd eurós programot rehabilitációs projekttel kellett volna alátámasztani”. A kormányrendelet jóváhagyására vonatkózó törvénytervezetet a parlamenti szakbizottságok által elfogadott formában a képviselőház tavaszi ülésszakán bocsátják szavazat alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)
A PNL újabb tiltakozásokba kezd a Ponta-kormány ellen
Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke szerint a liberális bizalmatlansági inditvány tisztázta a fontosabb politikai tényezők álláspontját Románia és a román állampolgárok érdekeivel szemben. Mint hozzáfűzte, a jövő héten megállapodnak a kormány elleni liberális tiltakozó akció formájában. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke közölte, hogy a képviselők és a szenátorok hétfőtől japán sztrájkot tartanak a levélszavazás elfogadása érdekében. A bizalmatlansági szavazás eredménye után Gorghiu bejelentette, hogy a liberálisok nem tárgyalnak többé a PSD, az UNPR és az ALDE vezetőivel. Mint ismeretes, a bizalmatlansági inditványt 207 parlamenti tag szavazta meg, mig elfogadásához 275 szavazatra lett volna szükség. Hasonló eljáráshoz az ellenzék csak a tavaszi parlamenti ülésszakban folyamodhat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)
„Romániában a parlamenti mentelmi jog páratlan az EU viszonylatában”
Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője úgy értékelte a román médiának adott interjúban, hogy a parlamenti mentelmi jog, amellyel a romániai miniszterek, volt kormánytagok élnek bűnügyi kivizsgálás esetén, „páratlan” lehetőség  és ez a jog valószinüleg nem sok magas rangú tisztségviselőt illet meg az uniós tagországokban. Véleménye szerint meg kell szünteti azt lehetőséget, hogy parlamenti szavazat révén megakadályozzák a tisztségben levő miniszterek, illetve volt miniszterek – akik ugyanakkor képviselők vagy szenátorok is – felelősségre vonását a biróság vagy más hatóság előtt. A DNA vezetője szerint módositani kell a törvényt, hogy a különböző vezető tisztséget betöltő személyek, miniszterek előzetes letartóztatása vagy elitélése után ne térhessenek vissza tisztségeikbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)