În Belgia se folosesc şocuri electrice pentru vindecarea unor forme de cancer

În Belgia, Spitalul Universitar din Anvers (UZA) utilizează pentru prima dată o terapie pe bază de șocuri electrice dezvoltată în Statele Unite pentru tratarea cancerului, relatează ziarul „Het Laatste Nieuws”. Deocamdată, tratamentul este scump, dar o modalitate de rambursare a cheltuielilor este în curs de pregătire. Pacienții cu forme agresive de cancer de pancreas sau de ficat, având o speranță de viață scăzută, pot beneficia acum de o nouă formă de tratament la UZA.

Spitalul Universitar din Anvers este prima instituţie medicală din Belgia care, începând din luna decembrie a anului trecut, foloseşte terapia „NanoKnife”, care există de cinci ani în Statele Unite. Este vorba despre un aparat electric prevăzut cu ace care sunt plasate în tumoră. Şocuri electrice scurte și puternice distrug apoi celulele canceroase.

„Tehnica le oferă o alternativă unor pacienți în cazul cărora tumora este dificil sau imposibil de operat”, explică dr, Geert Roeyen, chirurg la UZA. Totuşi, tratamentul nu poate fi administrat pacienţilor cu metastaze. Doar 10-20% din cei 1600-1700 de pacienţi noi care sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer pancreatic ar putea beneficia de noul tratament. „Nu este vorba despre o maşinărie miraculoasă, dar ea poate prelungi durata de viață a pacienților. Un medic american a tratat astfel aproape 200 de pacienți și le-a crescut speranța de viață cu circa 29 de luni, față de cele 12 luni obţinute cu chimioterapia”, spune dr.Roeyen.

În plus, tratamentul nu este ieftin. Doar aparatul costă între 200.000 şi 300.000 de euro. Acele costă aproximativ 5.000 de euro per pacient şi per tratament. Pentru moment, UZA folosește propriul echipament, dar spitalul intenționează să depună o cerere pentru ramburasarea cheltuielilor. Aproximativ zece pacienți sunt tratați în prezent la UZA, dar trebuie aşteptate rezultatele pe termen lung. Tehnologia poate fi folosită şi în tratamentul cancerului de prostată, a mai precizat dr. Roeyen./rcostea/vdraguta

www.levif.be – 11 aprilie