2017. június 7

A közalkalmazottak fizetését 2018 január 1-től növelik
A közalkalmazottak fizetése 2018 január 1-től 25%-al emelkedik, közölte Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter a költségvetési bérekre vonatkozó törvénytervezet parlamenti vitáján. A tárcavezető egyben azt is bejelentette, hogy 2018 március 1-től a tanárok fizetése 20%-al, mig az egészségügyi alkalmazottak bére további 75% növekedik. Az egységes bértörvény-tervezetet kedden megszavazta a képviselőház munkaügyi bizottsága és szerdán a képviselőház plénuma vitatja meg. E dokumentum esetében a képviselőház a döntő fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)
Klaus Iohannis államfő a CIA igazgatójával találkozott
Klaus Iohannis államfő az amerikai Központi Hirszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, Mike Pompeo-val  találkozott. A megbeszélésen a román államelnök nagyra értékelte a CIA és a román hirszerző szolgálatok közötti kitűnő együttműködését, amely a kölcsönös bizalomra épül. A zártajtók mögötti találkozón Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy Románia kész hozzájárulni – a hirszerző szolgálatok révén is – a biztonság megörzéséért tett nemzetközi erőfeszitésekhez, tájékoztatott az Elnöki Hivatal közleménye. Ugyanakkor Klaus Iohannis virágkoszorút helyezett el a washingtoni Arlington temetőben található Ismeretlen Katona Emlékműnél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)
Aláirták az első Környezetvédelmi Nyilatkozatot
Az utóbbi 25 évben  a környezetvédelémi tárcát vezető, volt 12 miniszter közös nyilatkozatot irt alá szerdán, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a környezetvédelmet sorolják a nemzetbiztonsági tényezők fejezetébe. A nyilatkozat szerint a környezet leromlásához közvetlenül hozzájárult az ember és  a gazdaságfejlesztési módszerek, s a negativ hatások a jövőben súlyosan kihatnak az ember életére. Következésképpen a nyilatkozat aláirói azt kérik a jelenlegi és a jövőbeli kományoktól, hogy tanusitsanak következetességet a környezetvédelmi elvek tiszteletben tartása terén. A volt környezetvédemi miniszterek szerint jelenleg az első számú probléma a hulladékezelés, újrahasznositás formájában, mondotta Gratiela Gavrilescu tárcavezető. A jelenlegi és a volt környezetvédelmi miniszterek által aláirt nyilatkozatot megküldik valamennyi jelentős romániai és európai intézménynek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)
A románokat egyre kevésbé vonza a kultúra
A „Kultúrafogyasztási barométer 2016” szociológiai felmérésben részt vett alanyok 77%-a beismerte, hogy kevébé vesznek részt kulturális eseményeken, és mindőssze 1%-a válaszolta azt, hogy nagyon érdekli a kultúra és ténylegesen részt vesznek az ilyen jellegű eseményeken. A közvéleménykutatás szerint a kultúrafogyasztás leggyakoribb formái között szerepel: a múzeumok és kiállitások megtekintése – a lakosság 38%-a -, vetitett filmek – 33% – és a szinházi előadások megtekintése – 30% – , valamint a könyvtári látogatás – 21%. A felmérés eredményét szerdán, a bukaresti Nemzeti Könyvtárban a kultúra és az akadémia terén jelentős több személyiség elemzi, Ioan Vulpescu művelődésügyi miniszter jelenlétében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 06.07)
Andrei Demeny, RADOR