2015.április 7

Módositották a szenátorok és képviselők jogállását

A parlament kedden módositotta a szenátorok és képviselők jogállásáról szóló törvény ama cikkelyét, amely a parlamenti tagok mentelmi jogának megvonásához szükséges szavazatok számát irányozza elő. Igy, a jövőben az ilyen jellegű döntések a plénumon jelenlevő parlamenti képviselők egyszerű többsége mellett hozható meg. A politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány, nevezetesen azt, hogy csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni őket vagy házkutatást elrendelni ellenük. A parlament keddi együttes ülésén a PNL is a kormánytöbbséggel voksolt, így egyetlen ellenszavazattal igazították az alkotmányhoz a törvényhozók státusáról szóló törvény vitatott cikkelyét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Júniustól csökken az élelmiszerek áfája

Június 1-től olcsóbbak lesznek az élelmiszerek. A kormány keddi ülésen elfogadott rendelet értelmében az élelmiszerek, alkoholmentes italok és a közélelmezési szolgáltatások áfája 24 százalékról 9 százalékra csökken.Mint a miniszterelnök elmondta e döntést a nemzetközi pénzügyi intézetek képviselőivel, illetve a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások után hozták meg. Az áfa csökkentését lehetővé teszik a költségvetési bevételek, amelyek az idén a vártnál jóval magasabbak, fűzte hozzá Victor Ponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Tiz pótvonatot inditanak a Húsvéti ünnepek alkalmából

Tiz pótvonatot inditanak a Húsvéti ünnepek alkalmából Jászvásár, Râmnicu Vâlcea, Nagybánya, Szatmárnémeti, Kolozsvár és Craiova közötti útvonalon. A személyszállitó társaság (CFR Călători) bejelentette azonban, hogy április 11 és 13 között egyes vonatjáratokat kivon a forgalomból. Ugyanakkor az utasokat arra tanácsolja, hogy időben vásárolják meg a jegyeket, mivel Húsvét első és másodnapján a jegyirodák zárva lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

A képviselőházban éles szóváltás alakult ki a bányászati szektor helyzete miatt

A képviselőházban éles szóváltás alakult ki a kormánypártiak és az ellenzék között annak nyomán, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be a bányászati szektor helyzetéről. A liberálisok konkrét intézkedéseket követeltek a bányászat fellenditésére, és a kormányt szakszerütlenséggel és politikai klientúra épitésével vádolták. A PNL-képviselők Victor Ponta miniszterelnököt és Andrei Gerea energiaügyi minisztert teszik felelőssé az Oltenia és Hunedoara energetikai komplexumok összeomlásáért és a bányaiparból való massziv elbocsátásokkal járó kockázatokért. Andrei Gercea miniszter a maga részéről rosszindulattal vádolta a liberálisokat és felhivta a figyelmet, hogy az általuk jelzett katasztrófális helyzetet a Boc-csapat minisztereinek terhére irhatják.”Miért nem emlitik a Demokrata Liberális Párt alelnökeit, mevezetesen Videanut és Manţogot, akik a Gorj megyei bányászat sorsát kezelték”, mondotta Andrei Gerea.Visszavágásában Ludovic Orban, a PNL képvislőházi csoportjának vezetője azt mondta a miniszternek, hogy nincs megoldása és inkább az ellenzéket vádolja indokolatlanul.Constantin Niţă szociáldemokrata képviselő, volt energiaügyi miniszter kollégájának védelmére kelve kijelentette, hogy a liberálisok csak politikai tőkét akarnak kovácsolni az általuk benyújtott egyszerű inditvánnyal. A bányaipar helyzetére vonatkozó liberális bizalmatlansági inditványt a képviselőház szerdai ülésén bocsátják szavazat alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

RADOR