2017. december 7

Kedvező irányt vett a román gazdaság

Az Eurostat ma közétett jelentése szerint az idei év harmadik harmadában Románia könyvelhette el a legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unióban

Ez év júliusa és szeptembere között az előző év hasonló időszakához képes a belső nemzeti össztermék 8,6%-al nőtt. Romániát a rangsorban Málta és Lettország követi. (Radio România Actualităţi)

A politikai pártok véleménye a jövő évi költségvetés tervezetéről

Nicolae Bădălău, a Szociáldemokrata Párt szenátora ma a parlamentben úgy nyilatkozott, hogy a 2018-as év költségvetése korrekt kidolgozottságú, és a helyhatóságok nem fognak veszíteni rajta. Hozzátette, hogy a költségvetési hiány nem fogja meghaladni a belső nemzeti össztermék 3%-át.

A Népi Mozgalom Pártjának alelnöke, Eugen Tomac szerint pártja csak azt követően dönt arról, hogy megszavazza-e a költségvetést, miután látták a kormány előterjesztését. A politikus úgy vélte, hogy a költségvetési törvény a jelenlegi kormánykoalíció nagy próbatétele lesz.

Mint ismeretes a kormány tegnap fogadta el a jövő évi költségvetést, amelyik várhatóan ma érkezik meg a parlamentbe. (Radio România Actualităţi)

Ma is ülésezik az igazságügyi törvényeket módosító törvénytervezet szakbizottsági vitája

A Florin Iordache volt igazságügy-miniszter által vezetett parlamenti különbizottság napirendjén az igazságügy szervezésének a törvénye szerepel. Ebben egyebek mellett olyan módosítás is található, amelynek értelmében a Legfőbb Ügyészség mellett létrehoznának egy olyan testületet, amelyik a magisztrátusok (bírák és ügyészek) által elkövetett bűncselekményeket vizsgálná ki.

Ez a jogszabály a második, az igazságügyet szabályozó három törvény közül, amelyeknek módosítását a célozza a különbizottság által vizsgált törvénytervezet. Az elsőt, amelyik a magisztrátusok jogállását szabályozza a különbizottság tegnap elfogadta és az esti órákban a Képviselőház cikkelyenként is megszavazta. A törvénymódosítás egészéről a jövő héten szavaznak a képviselők. (Radio România Actualităţi)

Élesen bírálta az igazságügyi törvények módosítását a legfőbb ügyész

Augustin Lazăr szerint a törvény elfogadása „felforgatja az igazságügyet” és úgy vélte, hogy a törvényhozókat az igazságszolgáltatás ellenőrzés alá vonásának a szándéka vezeti. (Rador Hírügynökség)

Újabb rendbontásra került sor a fővárosi tüntetéseken

Tegnap este a tüntetők és a csendőrök közötti dulakodás támadt azt követően, hogy a tiltakozók megpróbálták lezárni a gépkocsiforgalmaz a Naţiunile Unite sugárúton az Izvor Park és a Parlament épülete között. A csendőrök ekkor közbeléptek és helyreállították a forgalmat. Két gyalogost és egy gépkocsivezetőt a csendőrök bekísértek a közlekedési rendőrségre, egy közlekedési baleset nyomán, ami a tüntetések körletében következett be. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely