2018. január 4

 Állami támogatásba részesülnek a paradicsomtermesztők

Az üvegházakban paradicsomot termesztők 2018-ban is állami finanszirozásba részesülnek. A kormány az idén is  csekély összegű (de minimis) támogatást, azaz 40 millió eurót nyújt a termesztőknek, akik fejenként 3.000 euróra pályázhatnak. Országos viszonylatban, a tavaly e programot 10.000 gazdálkodó vette igénybe. Vaslui megyében, például, több paradicsomtermesztő azt állitja, hogy nehézkes a de minimis program és emiatt mintegy 50 zöldségtermesztő részesült a csekély összegű támogatásba. A Vaslui Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szerint azonban a de minimis program további alkalmazása csak hasznukra válhat azoknak a gazdáknak, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeretnének termeszteni. A Vaslui-i gazdálkodók attól tartnak, hogy nem lesz ahol értékesitsék a termést, mig másrészt a szakemberek úgy vélik, hogy a helyi piacon nagy igény van a román termékre, mivel az importból származó paradicsom minősége sokkal rosszabb a hazai termékhez viszonyitva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

A lakósság mintegy 14%-nak nem volt lehetősége megfelelően fűteni lakását 2016-ban

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) adatai szerint, 2016-ban a lakósság mintegy 14%-nak nem volt lehetősége megfelelően fűteni lakását, Romániában. Az elemzett időszakban, Bulgáriában a lakósság csaknem 40%-a volt energiaszegény, azaz nem volt lehetőségük megfelelő szintre fűteni lakásukat. Az Eurostat szerint a ranglista másik oldalán Finnország található, ahol a lakósság mindössze 1,7%-a volt hasonló helyzetben, 2016-ban. Romániában a helyzet mégis sokkal jobb – noha az adatok jóval az európai átlag felett vannak -, mint Livániában, Görögországban, Cipruson, Portugáliában és Olaszországban, állapitja meg az Eurostat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

A lakósság mintegy 37 millió eurót költött el szilveszterkor

A hazai üdülőhelyeken több mint 167 ezer román turista töltötte a szilvesztert, akik az ünnep alkalmából több mint 167 ezer eurónak megfelelő összeget költöttek el, tájékoztatott a Román Turisztikai Munkáltatók Szövetsége. Az előző évhez képest ez év utolsó napján a románok 11%-al költöttek többet. A szakértők adatai szerint 58 ezer turista panziókban szilveszterezett, 28 ezer balneológiai üdülőhelyeken, mig a többi hegyvidéki üdülőhelyeken, a tengerparton és a Duna-deltában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

Emil Boc nem jelent meg a DIICOT-nál

A sikkasztással gyanusitott Mihai Lucan orvos ügye kapcsán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) csütörtökre, kihallgatás végett, beidézte Emil Bocot, Kolozsvár polgármesterét, és Florian Bodog egészségügyi minisztert, akik nem jelentek meg a DIICOT-nál. Az esetet vizsgáló ügyész szerint a polgármester és a miniszter azért nem jelentek meg a kihallgatáson, mert a beidézést későre kapták kézhez és emiatt egy újabb időpontot tűznek ki majd kihallgatásra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)/rganciu