2018. január 10

A liberálisok a Velencei Bizottság értésitését kérik az igazságügyi törvények parlament által elfogadott módositásairól
A liberálisok levelet intéztek Valer Dorneanuhoz, az Alkotmánybiróság elnökéhez, amelyben azt kérik, hogy értesitsék a Velencei Bizottságot az igazságügyi törvények parlament által elfogadott módositásairól. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a törvénymódositások –amelyekről véleményt kell mondania az Alkotmánybiróságnak is – közvetlen támadásokat mérnek az államhatalmak elválasztására és az ezek közötti egyensúly fenntartására vonatkozó elvre. A PNL ismételten megemliti, hogy az egyetlen parlamenti párt, amely kifejezte ellenvetését az igazságügyi törvények módositásával szemben. Elégedetlenségének adva hangot, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) is szerdán bejelentette, hogy a hét végéig az Alkotmánybirósághoz fordul  az emlitett törvények módositása miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)
A román és ukrán külügyminiszterek Csernyivciben találkoznak
Január 11-én, csütörtökön, Csernyivci ukrán városban találkozik Teodor Melescanu román és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. A  találkozón a felek megvitatják az államközi és regionális szinten fenntartott kétoldalú kapcsolatok több aspektusát, közölte az Fb-oldalán a kijevi külügyminisztérium. A tervek szerint, Pavlo Klimkin és Teodor Melescanu találkozásának agendájában szerepel az ukrajnai román kisebbség oktatás terén biztositott  jogainak elemzése, valamint a Csernyivci-i helyi tanács elnökével és a régióban élő román közösség képviselőivel való találkozó. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)
Az Igazságügyi Minisztérium vezetősége az Emberi Jogok Európai Biróságának elnökével találkozik
Az Igazságügyi Minisztérium vezetősége január 16-án az Emberi Jogok Európai Biróságának (CEDO) elnökével találkozik a börtönkörülmények javitása céljából kisérleti jelleggel hozott határozatban megfogalmazott kritériumok teljesitésére kitűzött ütemterv felülviszgálásáért, közölte Tudorel Toader tárcavezető, Fb-bejegyzésében. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a CEDO-elnökkel igazságügyi, külügyi, belügyi és pénzügyi szakemberek, valamint a romániai Börtönök Egyesületének képviselője tárgyal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 01.10)
A miniszterelnök nem döntött a román rendőrség parancsnokának leváltásáról
A miniszterelnök nem döntött Bogdan Despescu, a román rendőrség parancsnokának leváltásáról, amelyet Carmen Dan belügyminiszter kezdeményezett azt követően hogy kiderült: egyik beosztottja  pedofiliával vádolt. A szerdai kormányülés előtt Mihai Tudose közölte, hogy Bogdan Despescu helyébe a belügyminiszter által javasolt személyről kapott információk megdöntötték az illető kinevezését a román rendőrség élére, igy Despescutól azt kérte, hogy egy héten belül terjessze elő a rendőrségnél felmerült problémák rendezésére hozott intézkedéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)
Mihai Fifor: A kormány átalakitásáról a koaliciónak kell döntenie
„A kormány esetleges átalakitásáról a hatalmon levő PSD-ALDE szociálliberális koalició keretében kell dönteni. Mihai Tudose miniszterelnök gondolhat csapatának áteszervezésére, de ez egy olyan kérdés, amelyet koaliciós partnerünkkel, az ALDE-val is meg kell vitatni”, vélekedett Mihai Fifor védelmi miniszter, hozzáfűzve, hogy az elképzelést megvitatja a PSD Végrehajtó Bizottsága is a január 29 és 31 között,  Jászvásáron tartandó ülésén. A kormányátalakitásról a szociáldemokraták eltérően vélekednek. Egyesk szerint a központi adminisztráció összetételének újragondolása szükséges, mig mások azt állitják, hogy a kormány jelenlegi formában jól működik és nem kell módositani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)