2015. szeptember 8

A menekültkérdést vitatták a parlamentben

A képviselőházi és a szenátusi védelmi, külpolitikai és európai ügyekkel foglalkozó állandó bizottságok, illetve Románia schengeni térséghez való csatlakozását előmozditó bizottság a menekültkérdéssel foglalkozó keddi parlamenti vitára meghivták Leonard Orban elnöki tanácsost, valamint bel- és külügyi államtitkárokat. Borbély László, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke kijelentette a bizottságok együttes ülése előtt, hogy a bevándorlók problémája érzékeny kédés és sikra szállt amellett, hogy korrektül kell tájékoztatni a nyilvánosságot Románia állásfoglalásáról, illetve az országunk által befogadandó bevándorlók számáról. Az MTI legfrissebb információi szerint, Borbély László közölte, hogy menekültügyi különbizottságot hoznak létre a román parlamentben, amelyet a menedékkérőkkel összefüggő törvényhozási teendőkkel biznak meg. Az RMDSZ politikusa a tanácskozás után megerősítette: a bukaresti illetékesek között nincs vita arról, hogy Románia csak önkéntes alapon vehet részt az Európai Unióba érkezett menedékkérők elosztásában, kötelező befogadási kvótákat nem tud elfogadni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

A jövő héten összeül az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa

A menekültválság elemzése végett szeptember 17-én összeül az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa, amelyen ismertetik Románia véleményét az uniós bevándorlási kvótarendszerről, közölte Klaus Iohannis államfő, megjegyezve, hogy a befogadási kvóták kötelezővé tételét nem tartja megoldásnak és Románia továbbra is a menedékkérők önkéntes alapon történő elosztását szorgalmazza. Románia júliusban felajánlotta, hogy 1785 menedékkérőt átvesz a nehéz helyzetbe került országoktól. „Ennyit tudunk befogadni, többet nem”, szögezte le a román államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Elutasitották a vakációs utalványra vonatkozó törvényt módositó javaslatokat

Az iparügyi bizottság képviselői kedden elutasitották az ellenzék javaslatát, amelyet a vakációs utalványra vonatkozó törvény módositására terjesztett be. A kezdeményzés szerint az állami vállalatok, társaságok és az önnalló ügyvitelű egységek alkalmazottjai vakációs utalványokba, illetve ezen utalványok ellenértékében részesültek volna. Nicolina Mocioi liberális képviselő, a törvénymódositás kezdeményezője, úgy vélte, hogy az alkalamzottak közötti eltérések kiküszöbölése érdekében szükséges e törvény módositása. Iulian Iancu bizottsági elnök magyarázata szerint a törvény jelenlegi formáján nem kell változtatni, hiszen a vakációs utalvány és a vakációs prémium a voucher alternativái voltak. „Az állami költségvetés világosan kimondja, hogy nem adható három kedvezmény. Abban állapodtunk meg, hogy csak vakációs utalványokba részesitjük az alkalmazottak”, hangsúlyozta Iulian Iancu.E törvényjavaslat esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Érdemben nem módositottak a képviselők és a szenátorok speciális nyugdij-kiegészitéséről szóló törvényen

A parlamenti tagok jogállásáért felelős bizottság hétfői ülésén érdemben nem módositottak a képviselők és a szenátorok speciális nyugdij-kiegészitéséről szóló törvényen, amelyet Klaus Iohannis államfő nemrég küldött vissza a Parlamenthez. A szociáldemokrata Bogdan Niculescu Duvăz bizottsági elnök megjegyezte, hogy a honatyák, a nyugdijon kivül, továbbra is részesülnek pótlékokba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Az első hét hónapban 3,9 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések

Az első hét hónapban 3,9 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések a tavalyi hasonló időszakhoz képest, közölte kedden a országos statisztikai intézet.A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyeknél több mint 20 százalékos növekedést jegyeztek. Júliusban, éves szinten, az új ipari megrendelések növekedése több mint 13 százalékos volt az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)