2018. május 5

Klaus Iohannis államfő a bolgár és az osztrák elnökkel találkozott

Klaus Iohannis államfő pénteken Rusze városában Rumen Radev bolgár és Alexander Van der Bellen osztrák államfővel találkozott. A Ruszei Egyetemen, ahol konferenciát szerveztek a Duna Régió Fenntartható Fejlődése témakörrel, a három államfő az eseményen részt vevő néhány száz fiatalhoz intézte szavait és Európa jövőjéről, illetve a Duna régió európai stratégiájáról beszélt. Klaus Iohannis  kihangsúlyozta, hogy hisz a demokráciában és a jogállamban, amely alatt – véleménye szerint – az igazságszolgáltatást kell érteni. Másrészt, a Duna régió európai stratégiájának felújitására figyelmezetett, amely szerinte átláthatóbb kell legyen az állampolgárok számára és konkrét projekteket kell tartalmazzon. Rumen Radev bolgár elnök is a Duna régió fejlesztérésének fontosságát taglalta, amelyre „fokozottabb figyelmet kell forditani”.  Megjegyzendő, hogy ez év július 1-től Ausztria veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, mig Románia e tisztséget jővő év január 1-tól tölti be. A bolgár és orsztrák elnökök csütörtökön már találkoztak. Alexander Van der Bellen közölte, hogy Ausztria támogatja Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez. Rumen Radev elégedetlenségének adott hangott a kohéziós politikák támogatására kiutalt alapok csőkkentése miatt az EU következő többéves költségvetési keretében és Ausztria támogatását kérte az európai kohéziós alapok jelenlegi szinten való megörzéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

A belügyminisztérium versenyvizsgát szervez 2.000 vezetői tisztség betöltésére

A belügyminisztérium versenyvizsgát szervez 2.000 megüresedett vezetői tisztség betöltésére, miután a kormány erről memorandumot fogadott el. A megüresedett helyeket, a törvény értelmében, versenyvizsga révén lehet betölteni. A  memorandum a minisztérium szintjén 12 ezer vezetői állást irányoz elő, amelyből 3.700 megüresedett állás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

A Szív Nemzeti Napja

1997 óta május 4-én minden évben e napon rendezik meg Szívünk Napját. Az utóbbi évtizedekben, Európában a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén, mind a nők, mind a férfiak esetében. Európában a nők 55%-a, mig a férfiak 43%-a vesziti életét ilyen betegségekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 53 tagállamában évente 4,35 millió, mig az Európai Unió tagországaiban több mint 1,9 millió ember pusztul el szív- és érrendszeri betegségek miatt. Romániában a sziv- és érrendszeri betegségek továbbra is a fő halálok, az elhalálozások csaknem 60%-ért felelősek évente, azaz több mint 140 ezer ember halálát okozzák e betegségek. Az orvosok szerint e betegségek megfelelő táplálkozással, mérsékelt fizikai erőfeszitéssel, a dohányzásról való lemondással és periódikus orvosi ellenörzés mellett megelőzhetőek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 05.04)

Az inflációnövekedés fő okai

Az árnövekedéseket külső tényezők – a földgáz, energia és a kőolaj megdrágulása – és nem a kormány vagy a jegybank intézkedései folyásolták be, nyilatkozta Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, aki részt vett a miniszterelnökkel és Mugur Isarescu bankelnökkel tartott találkozón. Dragnea szerint Románia nem áll a válság küszöbén és az év második felében megkezdődnek a nagy infrastruktúrális fejlesztések.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Gigel Ştirbu liberális képviselő a Román Televizió elnök-vezérigazgatójának lemondását kéri

Gigel Ştirbu liberális képviselő, a képviselőház kulturális bizottságának elnöke Doinea Gradea, a Román Televizió elnök-vezérigazgatójának és Eduard Dârvariu, a TVR 1 csatorna igazgatójának lemondását kéri azon sajtóinformációk megjelenése nyomán, miszerint a közszolgálati televizió egyes ujságiróit megfenyegették és sértő szavakkal ihlették. Sajtóközleményében Gigel Ştirbu megjegyzi, hogy amennyiben Doina Gradea és Eduard Dârvariu nem mondanak le tisztségükből a jövő héten meghallgatásra hivják a kultúrális bizottságban. A képviselőház kultúrális bizottságának elnöke aláhúzta, hogy a TVR-nek példamutató kell legyen a többi televiziók számára, ahol a szólásszabadság egyértelműen működik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Rozalia Ganciulescu