2018. augusztus 22

Az ALDE szerint Klaus Iohannis felfüggesztése maximális felelősséggel járó döntés

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) úgy véli, hogy Klaus Iohannis tisztségéből való felfüggesztése maximális felelősséggel járó döntés, ami az esetleges kockázatok és következmények felmérést feltételezi. Az ALDE közleményében megjegyzi, hogy a felfüggesztési eljárás elinditása előre nem látható következményekkel járhat egy megosztott társadalomban. Egy ilyen eljárás csak akkor inditható el, ha nyilvánvaló, hogy nem zavarja meg az állam működését, annál inkább hogy a jövő év első felében Románia veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét, hangzik a közleményben. Az ALDE azt követően ragált, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető kedden azt nyilatkozta egy román tv-csatornának, hogy szemelőtt tartja Iohannis felfüggesztését, de nem biztos abban, hogy ha hasonlóképpen vélekedik koaliciós partnere is, Călin Popescu Tăriceanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.22)

Segesváron megkezdődött a XVI. Pro Etnica interetnikai fesztivál

Augusztus 22–26. között Segesváron tartják a XVI. Pro Etnica interetnikai fesztivált, amelyet a helyi Ifjúsági Oktatási Központ Egyesülete, Románia kormányának interetnikus kapcsolatokért felelő hivatala és a Maros Megyei Tanács közösen szervezett. A fesztiválon mintegy 50 együttes lép fel, amelyek hagyományos népzenét és táncot mutatnak be. A tudományos fórumon könyvbemutatók és előadások is lesznek. Ugyanakkor az érdeklődők megtekinthetnek egy kortárs képzőművészeti kiállítást a kisebbségiek sorából származó alkotók munkáiból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉGA – 08.22)

Román csendőri kontingens indult Afganisztánba

Huszonhárom román csendőr indult el Afganisztánba, ahol hat hónapon át a NATO nemzetközi kötelékében teljesitik küldetésüket, azaz képző- és tanácsadói munkákat végeznek az afgán rendfenntartó erők felkészitése érdekében. Az utóbbi két hónapban a román csendőrök különböző felkészitő tanfolyamokon és programokon vettek részt. A Román Csendőrség jelenleg az Európai Unió, a NATO és az EBESZ kilenc missziójában vesz részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.22)

Romániában már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis

Romániában már tíz megyét érint az afrikai sertéspestis járvány, a hatóságok 725 gócpontot azonositottak az ország dél-keleti és észak-nyugati részén.Románia észak-nyugati részén továbbra is három megyét érint a járvány: Szatmár, Bihar és Szilágy megyét. „156 településen összesen 725 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában és eddig a járvány miatt összesen 117 704 sertést pusztítottak el a farmokon és magángazdaságokban”, nyilatkozta Rareş Hăbeanu, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság szóvivője.A „Pro Agro” Országos Szövetség a kormánytól azt kérte, hogy kezdeményezze a járvány elterjedése miatt kialakult helyzet megvitatását az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsában.A szövetség szerint a sertéspestis érintette megyékben sürgösségi állapotot kellene elrendelni, mivel a sertéstenyésztésbe fektett cégek a csőd szélén állnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.22)

A liberálisok a PNL által szorgalmazott rendkivüli ülésszak összehivását követelik

A libertálisok Liviu Dragneatól a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által szorgalmazott rendkivüli ülésszak összehivását követelik az igazság kideritéséért az augusztus 10-ei kormányellenes tűntetés elfolytásáról. Ionel Dancă PNL-szóvivő kijelentette, hogy a Victoria téren tartott tiltakozások után 11 napra sem vállalja senki a felelősséget a csendőrök túlkapásaiért vagy a garázda akciók eszkalációjáért.Dancă közleményében megjegyezte, hogy a képviselőház elnöke szolgálati visszaélést követ el a rendkivüli ülésszak összehivásának elutasitásával, amelyet a képviselők egyharmada szorgalmaz, a képviselőhőz működésére hivatott rendelet előirásainak megfelelően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 08.22)

Beszterce-Naszód megyében van a legtöbb szakképzetlen munkás

Romániában a munkavállalók mintegy 15%-a szakképzetlen munkásként dolgozik, s ezek nagyrésze Beszterce-Naszód megyében található. Egy szaktanulmány szerint a legtöbb szakképzetlen munkás az alkatrészek összeszerelésén, mig egy másik kategória a készruhagyárban dolgozik. A szakképzetlenek rangslitáján Beszterce-Naszód megye után Bihar (24,14%) és Máramaros (24,06%) megye következik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.22)

A nagy esőzések miatt gyenge lesz a burgonyatermés Dâmboviţa megyében

A Dâmboviţa megyei zöldségtermelők arra panaszkodnak, hogy a nagy esőzések miatt gyenge lesz a burgonyatermés a megyében és emiatt drágább lesz az áru. Az elhúzódott tavaszi asszály után csapadékban gazdag időszak következett ami megnövelte a talaj nedvességtartalmát és az újburgonya-termés mintegy 30%-al csökkent. Ionuţ Lăscaie, a Dâmbovita megyei Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke szerint a burgonya termelői ára főleg téli szezonban meghaladja a két lejt, lévén hogy Brassó, Kovászna és Hargita megyékben sem jobb a helyzet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.22)
Rozália Gănciulescu/rganciu