2014. november 11

A főiskolások két szabad napot kapnak a elnökválasztás második fordulója előtt és után

A kormány jóváhagyja a tanügyminisztérium ama javaslatát, hogy az egyetemisták szabadok legyenek az elnökválasztás második fordulója előtti napon, azaz november 14-én, pénteken, és a szavazás utáni napon, vagyis november 17-én, hétfőn, közölte Victor Ponta miniszterelnök a keddi kormányülésen, megjegyezve, hogy igy a főiskolásoknak is lehetőségük lesz lakhelyükön szavazni. A keddi kormányülésen elhatározták azt is, hogz 1,5 millió lejjel egészitik ki a külügyminisztérium költségvetését a Központi Választési Iroda (BEC) és  a külügyminisztéirum vezetősége által elrendelt intézkedések támogatására. Az adminisztrativ  jellegű munka elvégzéséhez szükséges idő csökkentésére, illetve a külföldi szavazókörzetek logisztikai kapacitásának növelésére hivatott pótintézkedésekről van szó. Márészt, Victor Ponta kijelentette, hogy az emlitett logisztikai kérdések megoldásában Teodor Meleşcanu új külügyminiszter tapasztalában bizik és reményének adott hangot, hogy november 16-án valamennyi külföldön élő román állampolgár urnákhoz járulhat. Teodor Meleşcanu kedd délelőtt a BEC tagjaival megvitatta a külföldi szavazások megkönnyitésének módszerét. A találkozó után elmondta, hogy a külügyminisztérium már kidolgozott egy intézkedés-csomagot, amelyről a BEC-nek kell véleményt mondania. Az esetleges új, külföldi választásikörzetek létrehozása kapcsán a külügyminiszter megjegyzete, hogy a jelenlegi törvénykezés nem teszi ezt lehetővé. „Amnnyiben valamilyen módszert találnak, akkor beszélhetünk erről. A BEC azt kérte, hogy javaslatom foglaljam irásba, dokumentumszerűen, és küldjem el hozzájuk még a mai nap folyamán, véleményük megfogalmazása végett”, fűzte hozzá Teodor Meleşcanu. A miniszterelnök a keddi kormányülésen azt is kifejtette, hogy a nyugdijak öt szazalékkal való emelését a jövö évtől figyelembe veszikés már a 2015-ös költségvetési kalkulációban szerepel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A Veteránok Napja

A Veteránok Napját, ma, november 11-én, első izben ünnepelték meg Romániában. A fővárosi Ifjúsági Parkban, a Hősök Emlékműnél, virágkoszorúkat helyeztek el és egyperc csenddel adóztak a hősök emlékére. Több veteránt kiűntettek, illetve előléptették a viselt rangjukhoz képest egy rangosztállyal. Ugyanakkor, 11 órakor a katonai egységeken belül található valamennyi templomban és kápolnában meghúzták a harangokat. Az Ifjúsági Parkban szervezett ceremónián részt vett Mircea Duşa védelmi miniszter is, aki ez alkalommal elmondta, hogy mostantól valamennyi katonának, aki rendkivüli egészségi problémával küzd, joga lesz igényelni egy kisérőt, akinek a védelmi minisztérium járandóságot biztosit a minisztérium költségvetéséből, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e vagy sem más jövedelemmel, legyen az nyugdij vagy fizetés. A Veteránok Napja megünneplésével Románia csatlakozott Ausztráliához, Kanadához, az USA-hoz és más európai országokhoz, amelyek november 11-én kifejezésre jutattják elismerésüket és hálájukat a külföldi missziókból hazatért katonák iránt, illetve megemlékeznek hőseikről. 1918. november 11-én lépett hatályba a nagyhatalmak és Németország között megkötött fegyverszünet, amellyel egyben véget ért az első vilégháború. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Victor Ponta valamennyi román államelnöke akar lenni

A PSD-UNPR-PC jelöltje, Victor Ponta kedden, Nagybányán kijelentette, hogy november 16-án az egész ország, inklúzive, az erdélyi román állampolgárok szavazatát megakarja szerezni. „Az első fordulóban szerzett négy millió szavazat közül egymilliót az erdélyi megyék lakósaitól kaptam, ami számomra nagy felelősségről tanuskodik és meggyőződésem, hogy a második fordulóban is rám szavaznak azok, akik hisznek programunkban, a Szociál-Liberális Szövetség programjában”, mondotta a miniszterelnök, államfőjelölt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Több mint 10 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye

Az első kilenc hónapban 10,8%-al csökkent az építőiparban a munkálatok volumene a tavalyi év hasonló időszakhoz képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet. A karbantartási munkálatok 13,2 százalékkal, az új építményeknél végzett munkálatok volumene 7,8 százalékkal csökkent.
Szeptemberben éves szinten 3,5 százalékkal nőtt a munkálatok volumene, a kiigazított adat szerint 1,8 százalékos növekedést jegyeztek az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Andrei Demeny