2018. augusztus 24

Szeptember 4-re hivta össze az államfő az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát
A Klaus Iohannis államfő által szeptember 4-re összehivott Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) napirendjén szerepel a nemzetbiztonsági feladatokkal megbizott intézmények idei költségvetésének kiigazitásával kapcsolatos javaslatok jóváhagyása. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, a tanács nem mindegyik tagja értett egyet a kiigazitási javaslatok jóváhagyásával. Mint ismeretes, a kormány kedden a CSAT összehivását kérte azt követően, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök azzal vádolta az államelnököt, hogy megakarja akadályozni a költségvetés kiigazitását, mivel nem hajlandó összehivni az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát. Válaszként az Elnöki Hivatal közölte,  hogy a CSAT titkársága a tagok mindegyikétől megakarja szerezni a jóváhagyást a nemzetbiztonsági feladatokkal megbizott intézmények költésgvetéseivel kapcsolatos javaslatokra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Dragnea a SRI-vel megkötött jegyzőkönyvek parlamenti kivizsgálását kérte
Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke azt kérte, hogy a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság vizsgálja ki mielőbb  a SRI által esetleg elkövetett illegális cselekedeteket az igazságügy terén tevékenykedő intézményekkel megkötött jegyzőkönyvek révén. A román média feltárására hivatkozva Liviu Dragnea egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében ezt irja: Kilenc hónapra azt követően, hogy az Alkotmánybiróság alkotmányellenesnek minősitette az egyes igazságügyi intézményekkel megkötött együttműködési jegyzőkönyveket, Eduard Hellvig SRI-igazgató és Augustin Lazăr legfőbb ügyész 2016 decemberében két újabb jegyzőkönyvet irt alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
A román hatóságok egy tonna heroin előállítására alkalmas alapanyagot foglaltak le Nagylaknál
Egz tonna heroin előállítására alkalmas ecetsav-anhidridet és mintegy 20 kilogramm kokaint találtak egy szállítmányban két nappal ezelőtt a határrendőrök a román-magyar határon, Nagylaknál – jelentette be pénteken a román szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT). Felix Bănila, a szervezett bűnözés elleni ügyészség főügyésze elmondta egy sajtótájékoztatón: a nem román rendszámú teherautót egy külföldi állampolgár vezette, akit az őrizetbe vétele után harminc napos előzetes letartóztatásba helyezett a román bíróság. A főügyész a vizsgálatra való tekintettel csak annyit mondott el, hogy Románián keresztül tervezték átszállítani az ecetsav-anhidridet és a kokaint. A hatóságok öt tonna ecetsav-anhidridet találtak, a főügyész szerint ebből mintegy egy tonna heroint lehet előállítani. Ezt a szert egytonnás tárolóedényekben szállították, a kokaint műanyag zacskókba csomagolva próbálták átjuttatni a határon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
A romániai autóértékesités 2,5%-át a környezetkimélő személygépkocsik képezték
Az év első hét hónapjában a  Romániában eladott autók 2,5%-át a környezetkimélő személygépkocsik képezték, ami jelentős növekedésnek számit az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, amikor ez az arány mindössze 1,8%-nak felelt meg. Az elemzett időszakban a románok 2293 környezetbarát autót vásároltak, közölte a Romániai Autógyártók és Importőrök Egyesülete (APIA). Az egyesület adatai szerint a lakósság körében egyre nagyobb az érdeklődés a környezetkimélő autók iránt, amelyek hozzájárulnak a levegő szennyezésének csökkentéséhez. A hatóságok szerint a Roncsautó+ program révén az idén a románok mintegy 2.000 elektromos autót vásárolnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Pénzbirsággal sújtják a patikákat, amelyek drágán árulják a gyógyszereket
A csütörtöki kormányülésen elfogadott szabályozó rendelkezés értelmében pénzbirsággal sújtják azokat a gyógyszertárakat, amelyek az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott kiskereskedelmi árhoz képest magasabb árat alkalmaznak, illetve gyógyszereket adnak ki, anélkül, hogy a gyártó árat jóváhagyta volna a szaktárca. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)