2018. október 3

A román jogállamiságról vitáztak az Európai Parlamentben

A román miniszterelnök részvételével vitáztak szerdán a strasbourgi Európai Parlamentben a román jogállamiság helyzetéről. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kétszer jegyezte meg, hogy a brüsszeli hatóságok tétovázás nélkül fognak cselekedni, amennyiben a román hatóságok nem változtatják meg az igazságügyi törvények módositásának irányát. „Az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes küzdelem elengedhetetlen sarokköve egy erős Romániának az Európai Unióban, márpedig ezeket jelentősen gyengítené, amennyiben változtatás nélkül fogadnák el a vitatott jogszabályokat”, hangsúlyozta Timmermans, hozzáfűzve, hogy az utóbbi 30 évben Románia kimagasló sikereket könyvelt el, de a jelenlegi fejleményeket aggodalommal követi az Európai Bizottság. Frans Timmermans elutasitotta egyes román európai parlamenti képviselők érveit, mondva, hogy nem Romániát vagy a románt népet birálják, hanem bizonyos konkrét kérdéseket, nevezetesen az igazságügyi törvények módositásait, melyek miatt aggódnak a román állampolgárok és az európai intézmények egyaránt. Viorica Dăncilă miniszterelnök elmarasztalta az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmust (MCV), amely véleménye szerint nem érte el kitűzött célját, és bizalmat kért országának, leszögezve, hogy Románia nem tér el az európai értékektől és szemelőtt tartja a Velencei Bizottság ajánlásait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Tudorel Toader reagálása az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás alkalmazásáról Romániával szemben

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán, Strasbourgban kijelentette, hogy Románia nincs olyan helyzetben, mint Lengyelország és Magyarország, hogy szankciókat rendeljenek el ellene az uniós alapszerződés 7-es cikkelyének alkalmazása révén.Mint hozzáfűzte van néhány megoldása egy esetlges sürgösségi rendelet elfogadására az igazságügyi törvények és a Velencei Bizottság ajánlásainak harmonizálása érdekében. Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal követi a romániai fejleményeket és visszalépést tapasztal a reform folyamatban, nyilatkozta szerdán, Brüsszelben Frans Timmerman, az EB első alelnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

A képvislőház elutasitotta a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház szerdán elutasitotta a liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványát, amelyet Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen nyújtottak be. Bogdan Huţucă képviselő szerint Eugen Teodorovici, aki kilenc hónapja tölti be miniszteri tisztségét, nem teljesiti megbizatását.”Teodor Teodorovici mostanig nem győzött meg arról, hogy ő vezeti a minisztériumot és mi úgy véljük, hogy Darius Vâlvoc volt pénzügyminiszter irányitja a költségvetési politikát” hangoztatta a liberális képviselő. A pénzügyminiszter a „PNL hazugságaira és félretájékoztatására” adott válaszreakciójában kihangsúlyozta: „Fenntarthatóan növekvő gazdaságunk van, és az ellenzéki pártot emlékeztetem, hogy 2006-ban, amikor kormányon volt, gazdasági szempontból a legkatasztrófálisabb évet könyvelte el Románia”. Teodorovics szerint az ellenzék nem érti a „gazdasági jelenséget”. „Önök válságidőben a bérek és a nyugdijak vásárlóerejét 25-40%-al csökkentették, és akkor nem értem mi értelme van ennek a bizalmatlansági inditványnak, amelyet olyan időszakban nyújtottak be, amikor Románia a gazdasági növekedés szempontjából az EU ranglistáján az ötödik helyen szerepel, az infláció 4,1% volt a második negyedévben és ebben az időszakban több mint 100 ezer új munkahelyet hoztunk létre”, fűzte hozzá a pénzügyminiszer. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Az alkotmánybiróság elutasitotta Klaus Iohannis óvását, amelyet Románia közigazgatási átszervezésére vonatkozó törvény módositásai kapcsán terjesztett be

Az alkotmánybíróság szerdán szavazattöbbséggel elutasította Klaus Iohannis államfő óvását, amelyet Románia közigazgatási átszervezésére vonatkozó törvény módositása kapcsán terjesztett be. A törvénytervezet megtiltja, hogy a nemzeti kisebbségek arányát megváltoztató módon módosítsák a megyék, városok és községek közigazgatási határait.Az államfő előterjesztésében arra hivatkozott, hogy a szuverenitás és helyi autonómia alkotmányos elvét sértené, ha ilyen tiltásokkal korlátoznák egy-egy közigazgatási egység lakosságának jogát ahhoz, hogy – gazdasági, társadalmi, kulturális, vagy környezeti szempontok alapján – népszavazással döntsön a közigazgatási határok módosításáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Romániában a kiskereskedelmi forgalom 5,7 százalékkal nőtt augusztusig

A román kiskereskedelmi forgalom volumene 5,7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az idén az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérve, tájékoztatott az MTI a román országos statisztikai intézet közlésére hivatkozva. A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 6,4 százalékos volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerinti növekedést elsősorban a nem élelmiszerek értékesítése serkentette, amely 6,9 százalékkal bővült, de az élelmiszerekből, italból és dohánytermékből is 6,8 százalékkal többet adtak el. Az üzemanyag értékesítése 2 százalékkal emelkedett. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten. Tavaly egész évben 10 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene. Az idén a növekedés várhatóan lassulni fog, de így is az egyik fő hajtóereje lesz a román kormány által remélt idei 5,5 százalékos gazdasági bővülésnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Rozalia Ganciulescu