2019. június 19

A választások megszervezését javitó intézkedéseket javasolt az Elnöki Hivatal munkacsoportja

Klaus Iohannis államfő szerdán levelet intézett a kormányhoz, amelyben beszámolt a választások megszervezését javitó intézkedésekről, amelyeket a május 26-i európai parlamenti választások után az Elnöki Hivatal munkacsoportja javasolt. Az államfő felszólitotta a kormányt, hogy mielőbb dolgozzon ki egy törvénytervezetet, hogy az intézkedéseket még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadhassák a törvényhozók. Iohannis leszögezte, hogy kész rendkivüli parlamenti ülésszakot összehivni e jogszabály-tervezet elfogadásáért. A munkacsoport által javasolt intézkedések között szerepel a bürokratizmus leszoritása a választási folyamatban, a szavazókörzetek megfelelő felszerelése, törvénymódositás a szavazókörzetek bezárására vonatkozóan, előszavazás megszervezése külföldön, a levélszavazás kiterjesztése és a külföldi szavazókörzetek számának növelése. „Függetlenül a politikai kontextustól, valamennyi illetékes állami intézet, főleg a parlament, kormány, kül- és belügyminisztérium, és az Állandó Választási Hatóság köteles meghozni a szükséges intézkedéseket a május 26-i választásokon adódott helyzet elkerülése érdekében”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. Válaszreagálásában Mihai Fifor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője kijelentette, hogy „nem volt szükség az államfő ösztönzésére, mivel a PSD-ét is foglalkoztatja ez a probléma, hiszen nem akar többet olyan helyzettel szembesülni, hogy a külföldi románoknak sorban kelljen állniuk szavazati joguk gyakorlásáért, amint ez május 26-án is történt. Az Állandó Választási Hatóság már a választási törvény módositásán dolgozik, amelyet a jövő héten terjeszt a kormány elé, fűzte hozzá Mihai Fifor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Szeptember 1-től növekednek a nyugdijak, állitja Viorică Dăncilă

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán leszögezte, hogy a nyugdijak szeptember 1-től növekednek, valamint azt, hogy a nyugdijasokra nem hat ki a nyugdijtörvény szenátusi visszautasitása. A dokumentumot szerdán 67 szenátor szavazta meg, mig eflogadásához 68 szavazatt kellett volna. Viorica Dăncilă kijelentette, hogy a törvényt a képviselőház elfogadja, e fórum lévén ez esetben a döntő kamara. Mint hozzáfűzte, utánanéz, hogy miért hiányoztak a plénumról egyes szociáldemokrata szenátorok. Ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az ellenzék nem szavazta meg a törvénytervezetet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Dacian Cioloş volt román kormányfő lesz a liberális EP-frakció vezetője

Dacian Cioloş volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (RE) névre keresztelt liberális európai parlamenti frakció. Cioloş 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in ‘t Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a volt román kormányfő győzelme, aki mögött többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja és a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott. Az Újítsuk meg Európát a 108 szerzett mandátummal a harmadik legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)

Bukarestbe látogat Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök

Klaus Iohannis román és Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök szerdán hivatalos megbeszélést folytatott a Cotroceni palotában. A két államfő megelégedéssel nyugtázta a kereskedelmi cserék volumenének növekedését. Klaus Iohannis közölte, hogy folyamatban van a két ország közötti viszony szorosabbra fűzésének megvitatása, mind kétoldalú, mind az EU és Egyiptom közötti kapcsolatok szintjén. A találkozón teritékre kerültek gazdasági és társadalmi kérdések is, valamint a kutatás, a terrorizmus leküzdése és a migráció kezelése.Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök megjegyzete, hogy országa nyitott magatartást tanusit az együttműködés folytatására az Európai Unióval a terrorizmus leküzdése érdekében, de ezzel párhuzamosan meg kell szüntetni a terrorista csoportoknak nyújtott segitséget.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.19)
Rozália Gănciulescu/rganciu