2020. február 6

A PNL előre hozott választásokat szeretne

Az államfővel tartott csütörtöki konzultáción a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttsége az előre hozott választások feltételeinek megteremtése mellett foglalt állást – számolt be a Cotroceni-palotából való távozásakor Ludovic Orban, a PNL elnöke. A politikus megerősítette, hogy a párt országos tanácsának döntése értelmében ismét őt javasolják a miniszterelnöki tisztségbe, ugyanakkor közölték az államfővel, hogy támogatják az előre hozott választásokat lehetővé tevő feltételek megteremtését. „Romániának jó kormányzásra van szüksége. Romániának egy valóban reprezentatív parlamentre van szüksége, amelyet becsületes és hozzáértő emberek alkotnak, akik a közérdeket szolgálják, akik valóban a román állampolgárok érdekeit, céljait és vágyait képviselik. Romániának olyan parlamentre van szüksége, amely hűen tükrözi a román állampolgárok jelenlegi opcióit, és amely stabil többség kialakítására képes, így támogatni tudja a kormányt, lehetővé téve, hogy az gyorsabb ütemben valósítsa meg a Románia megreformálását, modernizálását és fejlődését célzó intézkedéseket” – szögezte le a PNL elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A PSD Remus Pricopiét jelöli a miniszterelnöki tisztségbe

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte Klaus Iohannisszal, hogy Remus Pricopie volt oktatási minisztert jelöli a miniszterelnöki tisztségbe – jelentette be csütörtökön az alakulat ügyvivő elnöke. Az államfővel folytatott egyeztetést követően Marcel Ciolacu azt mondta, miután a parlament szerdán elfogadta a bizalmatlansági indítványt, megbuktatva ezáltal az Orban-kormányt, a PSD úgy döntött, Remus Pricopiét jelöli a kormányfői tisztségre, és javaslatát ismertette Klaus Johannisszal is. „Jelen pillanatban tehát Románia elnökén múlik, hogy menyire húzódik el ez a politikai és kormányválság” – szögezte le. Ciolacu szerint a PSD sikerként könyveli el, hogy a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt, mert így sikerült megakadályozni az Orban-kormányt abban, hogy módosítsa a választási törvényt. „A PSD csak tette a kötelességét és a demokráciát védte azáltal, hogy meggátolta a választási törvény módosítását ilyen rövid idővel a választások előtt” – nyomatékosította. Hozzátette, várja az elnök bejelentését arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással, ezért össze is hívta hétfőre a PSD vezetőségét, hogy egyeztessenek a továbbiakról. Marcel Ciolacu ugyanakkor kételyeinek adott hangot Ludovic Orban miniszterelnöki jelölésének törvényességével kapcsolatban. Azt mondta, ha az államfő őt bízza meg kormányalakítással, mindenképpen szakvéleményt kérnek majd ezzel kapcsolatban, mielőtt sor kerül a parlamentben a bizalmi szavazásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Kormányalakítás: az RMDSZ nem fogja támogatni a PSD miniszterelnök-jelöltjét

Kelemen Hunor szövetségi elnök azt nyilatkozta csütörtökön, a Cotroceni-palotában zajló kormányalakítási tárgyalásokat követően, hogy az RMDSZ nem javasolt miniszterelnök-jelöltet az államfőnek, és nem fogja támogatni a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét. Kelemen kifejtette: az RMDSZ törvényhozói azért szavazták meg a PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, mert ezzel akarták megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Szavazatukkal nem egy másik politikai projektet támogattak – szögezte le az RMDSZ elnöke. „Az államfőnek elmondtuk, hogy mi továbbra is szükségesnek tartjuk az előre hozott választást, ám abban a formában, ahogy azt a PNL sürgősségi kormányrendelete szabályozná, aggályos és alkotmányellenes” – mondta Kelemen. Beszámolója szerint azt is megemlítette Klaus Iohannisnak, hogy ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben a választási rendszert módosító, kedd este elfogadott sürgősségi kormányrendelet, a Nép Ügyvédjének meg kell támadnia azt az alkotmánybíróságon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Országos járványnak nyilvánították az influenzát

Országos járványnak nyilvánították csütörtökön Romániában az influenzát azt követően, hogy jelentősen megnőtt a megbetegedések száma. A Közegészségügyi Országos Intézet keretében működő, a fertőzőbetegségek terjedésének megfigyelésével megbízott központ jelentése szerint az elmúlt héten jelentősen megnőtt a légúti betegségekben szenvedő páciensek száma, az influenza pedig az egész országban terjedt, ezért a szakemberek megállapították, hogy járványszerű a kórokozó terjedése. Eddig az influenzaszezon kezdete óta 18-an vesztették életüket, legutóbb ketten haltak meg, egy másfél éves kisgyerek, illetve egy 49 éves Maros megyei nő. Mindketten egyéb egészségügyi problémákkal is küszködtek, és egyikük sem volt beoltva a kórokozó ellen. A múlt héten több mint 7 ezer pácienst kezeltek kórházban influenzatünetekkel, ami kétszer több az előző héthez képest. Az egész országban több mint 171 ezren szenvedtek akut légúti fertőző betegségekben, ami 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban jegyzett adatot, illetve 66 százalékkal több az előző héthez képest. A szakértők arra számítanak, hogy a következő hetekben várhatóan növekedni fog az influenzában megbetegedő személyek száma. Február 2-ig Romániában 1,48 millió személyt oltottak be influenza ellen, az egészségügyi minisztérium 35 ezer pótadag védőoltást vásárolt, hogy eleget tegyenek a megnövekedett oltási kérelmeknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Andrei Demény