2020. július 23.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 41.275 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 24.862 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 2126 személy meghalt; az intenzív osztályokon 285 beteget ápolnak.

Az elmúlt 24 órában 1112 új fertőzöttet igazoltak.

Eddig 1.030.692 szűrővizsgálatot végeztek el. (Rador Hírügynökség)

Tiltakoznak az egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi középkádereket tömörítő Sanitas szakszervezet néhány tagja ma egy memorandumot iktatott a kormány titkárságán, amelyben kifogásolták az általuk képviseltek munkakörülményeit. A szakszervezetiek követelései között szerepel az intenzív terápián dolgozók munkaidejének csökkentése, továbbá azoknak a plusz juttatásoknak a kifizetése, amelyeket azoknak ígért meg a kormány, akik a COVID – 19-es betegségben szenvedőket ápolják.

Iulian Pope, a Sanitas első alelnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az intenzív terápián dolgozó kollégáinak a kérése minden szempontból megalapozott. „Ezek az emberek fizikailag és pszichikailag is kimerültek. Joguk van a munkaidejük csökkentéséhez. Joguk van ahhoz, hogy megoldást találjanak munkaképességük visszanyerésére. A kormány által megígért pénzbeli ösztönzést pedig nem mindenki kapta meg azok közül, akik jogosultak rá” – magyarázta Iulian Pope.

A szakszervezetisek küldöttségét fogadta Ludovic Orban miniszterelnök. A felek megegyeztek a tárgyalások folytatásában. (Radio România Actualităţi)

Július elseje és 19-e között 61 romániai turistának lett pozitív a koronavírus tesztje Görögországban

Ezt Nikos Hardalias, a görögországi polgári védelem vezetője közölte a sajtóval tegnap. A tisztségviselő elmondta, hogy a jelzett időszakban 130.000 külföldi turistát teszteltek, közülük 295-en voltak a koronavírus hordozói. A fertőzöttek közül 53-an voltak olyanok, akik másokat is megfertőzhettek, 35-en gyógyultak voltak, a többiek pedig visszatértek azokba az országokba, ahonnan jöttek. (Rador Hírügynökség)

Ma kezdődik az elemi iskolások beíratásának második időszaka a 2020 – 2021-es tanévre

Arra a mintegy 1200 iskolaköteles gyerekre számítanak, akiket a beíratások első időszakában különböző okok miatt nem írtak be az iskolába. Az Oktatásügyi Minisztérium közlése szerint a beiratkozások első időszakában közel 150.000 kérvényt regisztráltak. A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu elmondta, hogy szeptember elseje és negyedike között fogják összesíteni a jelentkezéseket és megoldani azokat a helyzeteket, amelyek addig nem rendeződtek. (Radio România Actualităţi)

A börtönigazgatóság keretében dolgozó két rendőrnél koronavírus-fertőzést igazoltak

A szóban forgó rendőrök a humán erőforrások osztályon, ezen belül a büntetés-végrehajtás biztonságával foglalkozó részlegen dolgoztak. Munkavégzésük során mindketten viselték a védőfelszereléseket, a betegség első jeleinek megnyilvánulása után pedig nem mentek be a munkahelyükre.

A börtönigazgatóság azokat az alkalmazottait is hazaküldte, akik kapcsolatba kerültek az érintettekkel. Azokat a területeket, ahol a fertőzött személyek dolgoztak azonnal fertőtlenítették és további megelőző intézkedések is várhatók – közölte az Országos Börtönigazgatóság. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador