2020. július 31

Koronavírus Romániában: közel 1300 új esetet regisztráltak

Tizedik napja 1000 fölött a napi új koronavírusos esetek száma Romániában. Az elmúlt 24 órában 1295 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 50 886-ra emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 39 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 2 343-ra nőtt. A gyógyultak száma 27 007, így az aktív fertőzöttek száma 21 536-ra nőtt a csütörtöki 20 678-hoz képest. Jelenleg 409 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 22 767 koronavírustesztet végeztek, és jelentették 2210 olyan teszt eredményét is, amelyeket nem az elmúlt 24 órában dolgoztak fel. Emellett az elmúlt 24 órában 654 már fertőzött személy koronavírustesztje mutatott újból pozitív eredményt. Ez idáig 1 202 607 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 22 767-et az elmúlt 24 órában hajtottak végre, 13 113-at az esetmeghatározás és orvosi protokoll alapján és 9654-et kérésre. A pénteki jelentés szerint 7456 személyt kezelnek kórházban COVID 19-cel, 409 személyt az intenzív osztályon. 4458 koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 4530 intézményi elkülönítésben, ugyanakkor további 18 525 személy van otthoni, 53 intézményi karanténban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

IMAS: a nagy pártok erősödését mutatja a friss felmérés

Az IMAS közvélemény-kutató intézet júliusi felmérése szerint a legtöbben – a megkérdezettek 33,4 százaléka – a tavaly ősszel kormányra került Nemzeti Liberális Pártra (PNL) adnák voksukat, ha most rendeznének parlamenti választásokat. A tavalyi EP-választást 27 százalékkal megnyerő PNL Iohannis novemberi újraválasztása után látványosan megerősödött, idén januárban már több mint 47 százalékon mérték, azóta pedig a nyár elejéig bizalmi indexe folyamatosan csökkent. A júniusi néhány tizedes népszerűség-növekedés után a mostani mérés is 0,8 százalékpontos erősödést mutatott. Az IMAS először mérte együtt a 2016-ban alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Cioloș volt miniszterelnök tavaly bejegyzett Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) által létrehozott választási szövetséget. Az USR-PLUS mostani 17,2 százaléka egy százalékponttal elmarad a két párt júniusban külön-külön mert bizalmi indexének összegétől, és még jelentősebb a visszaesés a tavaly májusi európai parlamenti választásokon elért 22 százalékos eredményhez képest. A 2016-os parlamenti választásokat fölényesen megnyerő, majd a tavalyi EP-választáson elszenvedett kudarc után ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) több hónapja tartó térvesztés után most másfél százalékpontot erősödött és immár 23,4 százalékos eredményre számíthat. Victor Ponta baloldali alternatívája, a Pro Románia párt viszont több mint egy százalékponttal visszaesett: most 9,7 százalékos eredményre taksálják. Rajtuk kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lépné csak át az ötszázalékos parlamenti küszöböt: a magyar érdekképviseletre a júliusi mérés szerint a megkérdezettek 5,6 százaléka adná voksát. Az IMAS 3 százalékos hibahatárral végzett telefonos felmérései korábban következetesen 4,2 és 5,5 százalék közötti eredményre taksálták az RMDSZ-t. A Călin Popescu-Tăriceanu vezette ALDE és Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) júliusban nem érte el 4 százalékot sem. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Meghalt egy várandós, koronavírusos nő, miközben mentőautóval szállították

Hivatalból eljárást indított az aradi rendőrség annak a koronavírussal fertőzött várandós nőnek az ügyében, aki életét vesztette, miközben Aradról Temesvárra szállították mentőautóval. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálódik in rem (vagyis nem a személy ellen folyik az eljárás, hanem azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény) – közölte Adina Aconstantinesei, az Arad megyei rendőrség szóvivője. A koronavírussal fertőzött várandós nő csütörtök délután hunyt el, miközben Aradról szállították kórházba Temesvárra. A 39 éves nőnek megállt a szíve és a légzése, a temesvári sürgősségi kórházban azonnal újraélesztették, lélegeztetőgépre tették, de nem sikerült megmenteni az életét. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Éjféltől újraindulnak a direkt repülőjáratok Románia és Ausztria között

Szombat 00:00 órától ismét elindulnak a direkt repülőjáratok Románia és Ausztria között – ismertette a román külügyminisztérium az osztrák hatóságok döntését. Szombattól a légitársaságok ismét működtethetik Romániából Ausztriába, illetve Ausztriából Romániába repülő direkt járataikat. A külügyminisztérium arra kéri az utazni vágyókat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek a repülők menetrendjéről. A külügy ugyanakkor emlékeztet, hogy július 27-étől kezdve a Romániából Ausztriába érkező utasoknak egy 72 órásnál nem régibb, negatív SARS-CoV-2/PCR teszteredményt kell felmutatniuk (a 72 óra a mintavétel időpontjára vonatkozik). A dokumentumot angol vagy német nyelven kell hitelesíttetni. A negatív teszt hiányában az Ausztriába beutazó személynek és a vele együtt lakó személyeknek tíznapos elkülönítésbe kell vonulniuk, saját költségen. Ezen kívül az Ausztriába érkezéstől számított 48 órán belül negatív teszteredményt kell bemutatniuk az osztrák hatóságoknak, és ennek költsége is a beutazót terheli. Amennyiben a teszteredmény negatív, a karantént feloldják. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Andrei Demény