2023. szeptember 4

Klaus Iohannis államfő hétfőn, a Cotroceni palotában fogadja a Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökét, Xavier Bettelt

Klaus Iohannis elnök hétfőn, a Cotroceni palotában fogadja a Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökét, Xavier Bettel, a Brassó megyei Nagysink községben tett látogatása alkalmából. Az Elnöki Hivatal közlése szerint, a két magas rangú tisztségviselő politikai egyeztetést folytat, meglátogatja a nagysinki Getica katonai kiképzőközpontban állomásozó csapatokat és a NATO romániai Harccsoportjához tartozó luxemburgi katonákhoz intézi szavait. Klaus Iohannis és Xavier Bettel átfogó megbeszélést folytat a NATO keleti szárnyának megerőstéséről, az Ukrajnának és a térség országainak felajánlott támogatás folytatásáról, különös tekintettel a háború sújtotta Moldova Köztársaságra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

Marcel Ciolacu miniszterelnök az oktatási szakszervezetek vezetőivel találkozik

Egy héttel az új tanév kezdete előtt Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn, a Victoria Palotában  az oktatási szakszervezetek vezetőivel találkozik, hogy megvitassák az új egységes bértörvényt. Bár a kormány megígérte a tanároknak, hogy július 15-ig véglegesiti a projektet, ez nem történt meg. Az oktatásban dolgozó szakszervezeti tagok amiatt is elégedetlenek, hogy jelenleg egy iskolaigazgató akár 2000 lejjel is kevesebbet kereshet, mint egy tanár. Júniusban fogadták el azt a sürgősségi rendeletet, amely az igazgatók és igazgatóhelyettesek kivételével emelte a pedagógusok bérét. Emiatt, országos viszonylatban, 2500 igazgató és igazgatóhelyettes nyílt levelet ira alá, amelyben sürgős intézkedéseket követelnek a bértábla kiigazítására. Mergjegyzendő, hogy Marcel Boloș pénzügyminiszter a brüsszeli tárgyalások után kijelentette: ha a bértörvényt és a nyugdíjtörvényt egyidejűleg alkalmazzák, Románia fizetésképtelenné válik. Egyes források szerint a kormány nem tervezi elhalasztani az új nyugdíjtörvény alkalmazását, de a bértörvény elfogadására később kerülhet sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

A liberálisok támogatják a kormány felelősségvállalását az adóügyi és költségvetési intézkedésekért

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szavazással úgy döntött, hogy támogatja a kormány felelősségvállalását az adóügyi és költségvetési intézkedésekért. Nicolae Ciucă pártelnök kijelentette, hogy három alapfeltétel van, amelyről a PNL nem mond le: a költségvetési kiadások csökkentése, az adócsalás leszoritása és az adóügyi intézkedések. Nicolae Ciucă más intézkedésekre is utalt, amelyeket a liberálisok szerint el kell fogadnia a kormánynak. „A Nemzeti Liberális Párt támogatta és támogatja az egységes adókulcs fenntartását. Továbbra is támogatni fogja az egyéni vállalkozókat, a gazdasági környezetet, mindent, ami befektetést jelent Romániában az osztalékadó 8%-os szinten, illetve az áfa jelenlegi szinten való megtartásával”, hangsúlyozta Nicolae Ciucă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –  09.04)

A szenátorok és képviselők prioritásai az új parlamenti ülésszakban

Az új nyugdíjtörvény, szigorúbb büntetések kiróvása az ittasan vagy kábítószerfogyasztás mellett vezető sofőrökre, valamint új adóügyi módosítások szerepelnek a szenátorok és képviselők prioritásai között a hétfőn kezdődő új parlamenti ülésszakban. A törvényes előírások szerint a parlamenti ülésszak első napján plenáris ülés keretében megválasztják a két kamara állandó büróinak tagjait, az alelnököket, a titkárokat és a kincstárnokokat, kivéve az elnököket, akiket  a törvényhozás elején választanak meg. A képviselőház ideiglenes elnöke a szociáldemokrata Alfred Simionis, mig az szenátus elnöke a liberális Nicolae Ciucă. Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy az adóügyi intézkedésekért – amelyeket a kormánykoalició megvitatása alá bocsátottak – felelősséget vállal a parlament előtt. Az ellenzék képviselői is több jogalkotási projektet fognak javasolni a jog, a mezőgazdaság, az egészségügyi vagy az adóügyi kedvezmények területén. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bizalmatlansági inditványt tervez benyújtani a kormány ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)
Rozália Gănciulescu