2020. november 27

Ludovic Orban: Romániában új alapokra kell helyezni a műszaki oktatást

Romániában új alapokra kell helyezni a műszaki oktatást és a tanukók számát össze kell hangolni a munkaerő-piac igényeivel, nyilatkozta pénteken Târgoviște-n Ludovic Orban miniszterelnök, megjegyezve, hogy ez a kormány egyik legfontosabb projekte. „Azok, akik egy mesterséget tanulnak, szakiskolát végeznek sokkal könnyeben találnak munkát, jó fizetés mellett. Mi több, tovább fejleszthetik magukat a szakmában”,  hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

December 1-én megtartják Románia Nemzeti Ünnepét, de a hivatalos ceremóniára közönség nékül kerül sor

Kedden, Bukarestben megtartják Románia Nemzeti Ünnepét, de a hivatalos ceremóniára közönség nélkül, mintegy 150 ezer katona részvételével kerül sor. A Diadalivnél délelőtt 11 órakor egyperces csenddel adóznak a nemzet újraegyesitéséért a harcok mezején elesett román katonák, valamint a koronavirus áldozatainak emlékére.Klaus Iohannis államelnök virágkoszorút helyez el és rövid beszédet tart. Az esemény a koronavirus-járvány hatásainak megelőzésére és leküzdésére hivatott törvényes előirások szigorú betartása mellett zajlik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Ludovic Orban miniszterelnök videokonferencia formájában tárgyalt Angela Merkel német kancelárral

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken videokonferencia formájában tárgyalt Angela Merkel német kancelárral. A román kormányfő méltatta az EU német elnöksége által tett erőfeszitéseket, főleg a koronavirus-járvány okozta kihivások kezelésében, és szorosabb együttműködést szorgalmazott európai szinten az egészségügyi válság hatékonyabb ellenörzéséért, illetve az uniós helyreállitási programok mielőbbi gyakorlatba ültetéséért. Ludovic Orban az EU következő hét éves pénzügyi kerete fölötti gyors megállapodás fontosságát hangsúlyozta. Másrészt, rámutatott, hogy Románia számára nagyon fontos a Schengeni térséghez való csatlakozás, megjegyezve, hogy országunk teljesitette az idevágó műszaki feltételeket, tájékoztatott a kormány sajtóközleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Kutatás: 2021-ben a munkanélküliség értéke folyamatosan növekszik

Romániában, a jövő esztendőben folyamatosan növekszik a munkanélküliség, erre a következtetésre jutott a Pénz- és bankügyi elemzők egyesülete, amely a napokban készitett egy közvéleménykutatást saját tagjai között a gazdaság alakulásáról a járványhelyzet közepette. Bogdan Mihai, az egyesület tagja, megjegyezte: a gazdasági elemzők 73%-a úgy véli, hogy a munkanélküliségi ráta folyamotosan növekszik a jövő évben. A munkaerőtartalék ellenére, Románia, jővőben is importálja a munkaerőt. Öt gazdasági elemző közül egy úgy gpondolja, hogy e jelenség kihangsúlyozottan jelen lesz 2021-ben is. A megkérdezettek 96%-a szerint jövőben továbbra is nehéz helyzetben lesz a szállodai, étterem- és vendéglátó ágazat (HoReCa), akárcsak az autóipar. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Romániában kidolgozták az első mobilapplikációt, amely figyelmeztet, ha koronavirussal fertőzött személlyel léptünk kapcsolatba

Romániában csütörtök óta működik az első mobilapplikáció, amely figyelmezteti a felhasználókat, ha koronavirussal fertőzött személyekkel léptek kacsolatba. A  ”First Contact” mobilalkalmazást egy kolozsvári civil szervezet és néhány informatikus fejlesztette ki és szavatolja a felhasználó anonimizált személyes adatainak megörzését, legyen szó betegről vagy azokról, akikkel kapcsolatba lépett a páciens. Az applikációt több hónapon át tesztelt több mint 600 ezert önkéntes közül egyik sem  panaszkodott a személyes adatok biztonságával kapcsolatosan esetleg felmerült valamely problémára. A  ”First Contact” alkalmazás egyelőre az Android telefonokkal rendelkezők esetében működik. Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal.A telepités figyelmezteti a felhasználót, ha koronavirussal fertőzött személlyel lépett kapcsolatba, illetve a felhasználó jelezheti, ha megfertőződött az új koronavirussal, a teszt eredményének anonimizált másolatának letöltésével a Cloud szolgáltatás révén. A Bluetooth technológiának köszönhetően  a felhasználó nem lokalizálható és nem követhető nyomon még Bluetooth-jel alapján sem, mivel a telefon azonositó kulcsa gyakran változik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Gănciulescu Rozália