2020. december 18

Emelkedtek a nyugdíjak

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) mai tájékoztatása szerint az idei harmadik évnegyedben öt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak a megelőző évnegyedhez képest, elérve az átlagos 1.505 lejes értéket.

A nyugdíjasok száma jelenleg 5 millió, ami 7000-el kevesebb, mint az elmúlt évnegyedben.

Az INS jelentése szerint az állami társadalombiztosításból fizetett nyugdíjasok és a kereső személyzet aránya 9 a 10-hez. (Rador Hírügynökség)

Folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát (USR) és a PLUS nevű szövetség társelnöke, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy döntöttek, hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy létrejöjjön egy új koalíciós kormány. Egyebek között ez áll a jobbközép pártok vezetőinek első közös nyilatkozatában. A pártvezetők szerint rugalmasan fogják kezelni a felvetődő kérdéseket. Amint arról Cătălin Purcaru, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, a tárgyalások a kormány Vila-Lac nevű protokoll-villájában folynak kizárólag a pártok első embereinek a részvételével. A közös közleménynek azért van jelentősége, mert eddig a felek csak a sajtó útján tették közzé álláspontjaikat és üzenték meg javaslataikat partnereiknek. A pártvezetők egyetértettek abban, hogy a parlamenti többség kialakítását és a kormányalakítást célzó tárgyalásoknak folytatódniuk kell. Dan Barna kijelentette, hogy a megbeszéléseken a kormányprogramnak kell elsőbbséget élveznie. Mint ismeretes az egy hete tartó tárgyalások mindeddig azért nem vezettek eredményre, mert a pártoknak nem sikerült megegyezniük a kormányzati és a parlamenti tisztségek elosztásában. (Radio România Actualităţi – Rador Hírügynökség)

Ma mutatják be a sajtónak az új típusú koronavírus elleni oltóanyag fogadására és tárolására szolgáló országos központot

Amint arról Ciprian Sasu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, az esemény ma 13.00 órakor kezdődik, színhelye pedig a Cantacuzino Intézet lesz. A sajtó képviselőin kívül jelen lesznek a szakemberek is, akik ebből az alkalomból fognak nyilatkozni. Ide érkezik meg külföldről az oltóanyag, s innen osztják szét a regionális központokba, jelesen a Temesvári Katonai Kórházba, a Brassói Katonai Kórházba, valamint a kolozsvári, Iaşi-i, konstancai, és craiovai hasonló egységekbe. Ezekből a regionális központokból a vakcinákat eljuttatják a megyei egészségügyi intézetekbe – nyilatkozta az országos oltási kampány vezetője, Valeriu Gheorgiţă.

Az Országos Oltási Központ tárolási kapacitása másfél millió dózis. Ezen felül a regionális központokban további 200.000 adagot tudnak tárolni.

A kormány elfogadta az oltási központok engedélyezésére, szervezésére és működésére vonatkozó jogszabályokat, kiutalta az ehhez szükséges pénzt és döntött arról is, hogy a honvédelmi és a belügyminisztérium egységei is vegyenek részt a kampányban. Eközben tegnap a hatóságok 5.697 új fertőzéses esetet jelentettek, 28.000 tesztet végeztek el és 107-en haltak meg. Az intenzív osztályokon jelenleg 1297 beteget ápolnak. (Radio România Actualităţi)

A közigazgatási bírósághoz fordul a Szociáldemokrata Párt (PSD) a helyhatóságok számára kiutalt többlet-támogatások ügyében

A szociáldemokraták azt kérik a bíróságtól, hogy függesszék fel a szóban forgó kormányhatározatot. A PSD elnöke, Marcel Ciolacu elmondta, hogy a kormányhatározat révén kizárólag a Nemzeti Liberális Párt (PNL) aktivistái által vezetett helyhatóságok kaptak plusz-pénzt. „Elhatároztuk, hogy büntetőeljárást is kezdeményezünk azon miniszterek ellen, akik ellenjegyezték a szóban forgó kormányhatározatot. Természetesnek tartanám, hogy 30 évvel a rendszerváltozás után az ilyen gyakorlat megszűnjön. Soha, egyetlen miniszterelnök és kormány sem engedett meg magának eddig ilyesmit. Ez a dolog viszont már három alkalommal megtörtént az Orban úr vezette kormányban” – nyilatkozta Marcel Ciolacu. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR