2021. február 22

Hétfőn fogadja el a kormány a büdzsé végleges tervezetét

Hétfőn este fogadja el a kormány a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény végső formáját – jelentette be Ludovic Orban, a komrány fő erejének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban, aki egyben az alsóház elnöke is, közölte: a Törvényhozási Tanács ezen a napon hagyta jóvá a tervezetet, és úgy szabályszerű, ha ezt követően a kormány hivatalosan is elfogadja a jogszabályt, még akkor is, ha nem történt módosítás a szövegben. Az államháztartási törvény, illetve a társadalombiztosítási törvény tervezetét várhatóan kedden küldik tovább a parlamentnek. Ezt követően Ludovic Orban, a képviselőház elnöke, illetve Anca Dragu, a szenátus elnöke együttes ülésre hívja össze a házbizottságokat, amely megszabja a törvények parlamenti elfogadásának ütemtervét. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A kormányfő szerint a bányászok által választott módszer nem oldja meg a problémákat

Megérti a bérükért tünető lupényi bányászok gondjait, de nem ért egyet az éhségsztrájkot is kilátásba helyező vájárok által választott módszerrel Florin Cîţu miniszterelnök. „Nagyon jól tudjuk, hogy a zöld gazdaságra való áttérés az egész EU-ban problémákkal jár. Megértem őket, tudom, hogy nehéz időszakon mennek keresztül. Nem gondolom, hogy a bányászok által választott módszer megoldaná a problémákat. Ez a kormány tavaly és ebben az évben is nagyon egyértelművé tette, hogy a béreket időben kifizetik, és vannak megoldásaink a következő három hónapra is, de ugyanakkor azt gondolom, hogy a teljes képet kell megvizsgálnunk a gazdaságról. 2020-ban, amikor az összes fizetést kifizették, a bányászokét is, Romániában az egészségügyi válság miatt havonta 4 millió ember volt kényszerszabadságon”– mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt. Rámutatott: sok politikus kihasználja a bányászokat, ahogyan azt korábban is tették, például Ion Iliescuék a kilencvenes években. Leszögezte: az ő mandátuma alatt nem lesz újabb bányászjárás. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Másfél ezernél több az új fertőzöttek száma, alig több mint tízezer teszt mellett

Az elmúlt 24 órában 1634 új koronavírus-fertőzést igazoltak, a járvány kezdete óta nyilvántartott fertőzöttek száma így 781 329-re növekedett – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). 725 526 személyt már gyógyultnak nyilvánítottak, míg 47 új halálesetet jelentettek, ami azt jelenti, hogy az áldozatok száma már 19 894. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Idén várhatóan mintegy félmillió járművet gyártunk

A romániai autógyártók egyesületének (ACAROM) becslése szerint az idén várhatóan majdnem 500 ezer járművet fog gyártani Romániában a francia Renault tulajdonában levő Dacia és az amerikai Ford – közölte hétfőn a Ziarul Financiar című gazdasági napilap. Az újság Adrian Sandut, az ACAROM főtitkárát idézte, aki elmondta, hogy a romániai autóipart is kedvezőtlenül érintette a félvezetők globális hiánya, de arra számítanak, hogy a termelés az idén nőni fog, miután a koronavírus elleni oltást egyre többen igénylik, így arra számítanak, hogy az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba. Sandu elmondta, hogy amennyiben nem lesz újabb válság, és nem kell leállítani a termelést, 2022-ben jó eséllyel több mint félmillió járművet fog előállítani a két gyártó romániai üzemeiben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Andrei Demeny, RADOR