Discuții privind bugetul Ministerului pentru Proiecte Europene

Bugetul alocat Ministerului pentru Proiecte Europene este unul de tranziție, fiind dedicat în cea mai mare parte programelor operaționale prezente.

Ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea a declarat că efortul foarte mare pe care ar trebui să îl facă este pentru a se evita dezangajarea la finele acestui an. În legătură cu Planul Național de Redresare și Rezidență, ministrul a precizat că acesta va fi reorganizat și speră să fie aprobat la jumătatea acestui an.

Cristian Ghinea: Va fi reorganizat pe cei șase piloni prevăzuți de Parlamentul European, care nu erau în vigoare la momentul în care s-a început anul trecut lucrul. A fost un fel de muncă în paralel între ce se negocia la Bruxelles, ce adăuga Parlament European la acest Mecanism de Reziliență și Reforme și ce se lucra acasă. Materialul va fi reorganizat și va fi reorganizat și în urma discuțiilor informale pe care le-am avut cu Comisia Europeană. Am avut discuții cu toți miniștrii, astfel încât să legăm mai multe reforme de investiții.

Realizator: În legătură cu absorbția fondurilor europene, ministrul Cristian Ghinea a mai precizat că rata de absorbție este în prezent de 40%, dar avem la dispoziție trei ani pentru atragerea celorlalte procente. Deputatul PSD Daniel Suciu a ținut să precizeze că meritul în atragerea acestor fonduri aparține și fostei guvernări social- democrate.

Daniel Suciu: Nu aș vrea să se înțeleagă din expunerea domnului ministru că este neapărată rodul muncii doar actualilor guvernanți, pentru că este o greșeală și ar fi o minciună. Cea mai grea muncă de la selectare, contractare, auditare, licitație, semnare contracte de lucrări s-a făcut în perioada 2017-2020. Cred că N+2, cum avem la dispoziție pe precedentul exercițiul financiar ne va duce la o absorbție care sunt convins că va trece de 90% și aceasta este un lucru bun pentru România.

Realizator: Bugetul Ministerului Proiectelor Europene a fost adoptat astăzi în forma susținută de guvern, fără a fi acceptat amendamente./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie