2021. március 22

Ma kezdődik a próbaérettségi

A román írásbelivel elkezdődik ma a próbaérettségi vizsga a végzős osztályok számára. Holnap, kedden a szaknak megfelelő kötelező, szerdán a választott tantárgy következik, csütörtökön anyanyelvből vizsgáznak.

A nyolcadikosoknak március 29-én kezdődik a felmérő vizsga románból, majd 30-án a matematika, 31-én az anyanyelv következik.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter bejelentette: azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban az új fertőzések száma ezer lakosra vetítve meghaladta a hatot, a tanulók nem hétfőn vizsgáznak, hanem a karantén feloldása után, de nem később, mint május 15-e.

A tárcavezető kifejtette: helyi szinten dönthetnek úgy, hogy az egészségügyi biztonság érdekében a vizsga napjain a többi osztály online órákon vesz részt, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi forgatókönyv érvényes az adott településen.

Sorin Cîmpeanu szerint idén 147.056 tanuló végez líceumi tanulmányaival (126.358-an tizenkettedikesek, 20.698-an tizenharmadikosok).

A karantén alá helyezett területeken (Temes, Brassó és Ilfov megye) 78 középiskola működik, ami az ország 1577 líceumának öt százalékát teszi ki, nagyjából 7500 tanulónak halasztják a próbaérettségijét – mondta el a tárcavezető. (RADOR Hírügynökség)

Módosul az országos oltási platform

Valószínűleg már áprilistól az oltási platform azt is mutatni fogja, hogy a várólistára iratkozók körülbelül mikor kerülnek sorra, valamint azt, hogy a különböző oltóközpontokban melyik vakcinát használják.

Erről a romániai oltáskampányt koordináló bizottság vezetője, Valeriu Gheorghiță számolt be vasárnap este az egyik televíziós csatornán. A katonaorvos szerint dolgoznak azon, hogy a várólistára való feliratkozáskor a felhasználó számára derüljön ki, várhatóan mennyi a várakozási idő, mikor kerül sorra.

Másrészt fontosnak tartják azt is, hogy átlátható legyen, melyik központban milyen vakcinát használnak, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki például 30 napot vár arra, hogy sorra kerüljön, majd utolsó percben meggondolja magát, mert azzal a típusú vakcinával nem szeretné beoltatni magát. Hozzátette azonban, mindegyik négy típusú vakcina védelmet nyújt a koronavírus súlyos szövődményei és a fertőzés okozta elhalálozással szemben, és jelenleg a legfontosabb, hogy az állampolgárok minél nagyobb számban beoltassák magukat.

Ezek az információk várhatóan április első felében válnak elérhetővé az online platformon, aminek egyrészt technikai okai vannak, másrészt az, hogy újabb oltóközpontokat terveznek megnyitni a hatóságok – április 13-áig további 350 központban kezdik el a Pfizer-BioNTech oltóanyagával az immunizálást. Ugyanakkor céljuk a központok kapacitásának 50 százalékkal történő bővítése. (Radio România Actualităţi)

Egészségügyi intézmények találkozója

Ezekben a percekben is folyik az a találkozó, amelyet az Egészségügyi Minisztérium szervezett az Országos Közegészségügyi Intézettel és a Sürgősségi Esetek Országos Úgyosztályával. A találkozó célja az, hogy megváltoztassák azokat a feltételeket, amelyek alapján egyes településeken karantént rendelhetnek el.

A szakemberek ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy ott, ahol kevesebb tesztet végeznek, a fertőzöttek esetszáma is kisebb, azonban ez nem jelenti azt, hogy valóságosan is kisebb a megbetegedések aránya. A szaktárca vezetői úgy vélik, hogy a kórházak leterheltségi szintjének az értékelése valósághűbb adatokat szolgáltatna a települések járványhelyzetéről. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR