2021. március 29

A tavaly összesen 810 millió lej pénzbirságot róttak ki

A Versenytanács a tavaly 810 millió lej értékben birságolt, a legtöbb bűntetést a közbeszerzések terén irta ki, mint például a faanyag nyomon követésekor, kezdve az erdőtől a feldolgozásig, deklarálta egy tanácskozás keretében Bogdan Chirițoiu tanácselnök, hozzáfűzve: „A Versenytanács az idén a hatalommal való visszaélésre fókuszál, mint ahogy ez az energiapiacon is történik, de az állami támogatások felhasználására is figyel, amelyeket bizonyos társaságok saját átszervezésükre kaptak. Az uránbányászat területén az átszervezés az utolsó szakaszban van, tervet kell kidolgoznunk a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum <feldarabolására>. Ugyanakkor be kell fejeznünk az Oltenia Energetikai Komplexum átszervezési tervét is, majd következik a metro problémái és a vasúti teherforgalom, amelyet szintén át kell szerveznünk. Ez utóbbiról meg kell állapodnunk az Európai Bizottsággal. Ugyanakkor nem kell megfeledkeznünk a kikötők rendezéséről sem, és itt gndolok a konstancai kikötőre, szemelőtt tartva a közúti személyszállitást is”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)

Negyven európai városban megálló gyorsvonatot inditanak az őszön

Negyven európai városban – köztük Bukarestben is – megálló gyorsvonatot inditanak az őszön, közölte Adina Vălean szállitásügyi európai biztos a Vasutak Európai Évének hivatalos bejelentésekor, amely a fenntartható és környezetbarát szállitási infrastruktúra finanszirozásának előmozditására hivatott projekt. A transzeurópai expressz szimbólikus és kulturális értékű, de ugyanakkor gyakorlati értéke is van, hiszen egyetlen egy útvonalon megpróbálunk minél több európai várost összekapcsolni. A vonat csaknem 40 állomáson fog megállani és mindenik megállást valamilyen esemény kiséri. A Vasutak Európai Évéhez fűződő projektjeinkben és programjainkbana a vonatközlekedés előnyeire összpontositunk. Ami a romániai vasúti infrastruktúra korszerűsítését illeti, az Európai Bizottság finanszírozza ezeket a projekteket, de jelenleg csak a Kürtős-Brassó útvonal rehabilitációja van folyamatban, magyarázta Adina Vălean. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)

A képviselők megvitatták a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselők hétfő délután megvitatták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt, ez lévén a harmadik inditvány, amelyet a PSD benyújt a néhány hónappal ezelőtt megalalult parlamentbe. A szociáldemokraták Adrian Oros lemondását követelik, akit azzal vádolnak, hogy nem alkalmas e tisztségre. A dokumentumot szerdán bocsátják szavazás alá. A PSD szerint a román mezőgazdaság a legsötétebb időszakát éli, egyrészt a világjárvány és az asszály, mig másrészt a konkrét intézkedések hiánya miatt. Adrian Chesnoiu képviselő felrótta a tárcavezetőnek, hogy a szárazsag miatt nagy veszteségeket elszenvedett gazdákat nem kártéritetették és nem dolgoztak ki programokat az állattenyésztés, a haltenyésztés és a hagyományos termékek támogatására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)

Romániában több mint húsz településen tüntettek a járványügyi korlátozások szigorítása ellen

Romániában 24 településen voltak kisebb-nagyobb tüntetések a járványügyi korlátozások szigorítása ellen. A résztvevők száma hét esetben meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat. A csendőrség 219 bírságot szabott ki a szervezőkre és egyes résztvevőkre, mintegy 100 ezer lejértékben, amiért nem tartották be a kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat. Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. A kormányhatározat értelmében bezártak a klubok, bárok, diszkók és játéktermek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)

Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette: egy év korlátozás után az állampolgároknak joguk van tiltakozni, de ezt a törvénynek megfelelően kell tenniük

Florin Cîţu miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy egy év korlátozás után az állampolgároknak joguk van tiltakozni, de ezt a törvénynek megfelelően kell tenniük. Mint hozzáfűzte, újabb korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni a koronavirus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek egyedi intézkedések az egész Európában, mivel a fertőzöttségi ráta függvényében rendelik el a hatóságok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Gănciulescu Rozália