2021. július 27

Felkerült Verespatak az UNESCO Világörökségi Listájára

Felkerült a verespataki római kori bánya helyszíne az UNESCO Világörökségi Listájára, jelentette be kedden Tian Xuejun, a Világörökség Bizottság 44. kibővített ülésszakának elnöke. A világörökségi státusz azoknak kedvez, akik ellenzik az aranybányászat újraindítását a térségben. A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) javaslatára a verespataki bánya a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. Ez azt jelenti, hogy ajánlják egy nemzetközi szakértői bizottság összeállítását, amely megállapítja a helyszín konzerválásához szükséges lépéseket, hogy az lekerülhessen erről a listáról. A verespataki bányászati kultúrtáj napra pontosan 65 évvel azután került fel a világörökségi listára, hogy Románia csatlakozott az UNESCO-megállapodáshoz, emelte ki közleményében az Országos Örökségvédelmi Intézet. A döntést azonnal üdvözölte közösségi oldalán Klaus Iohannis államfő. Úgy vélte: Verespataknak a hatóságok és a szakértők összehangolt erőfeszítései révén a helyi örökség bemutatásának és a bányavidék fenntartható fejlődésének a példájává kell válnia. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Újabb lazító intézkedések lépnek érvénybe augusztus elsejétől

Újabb lazító intézkedésekről fogadott el határozatot hétfőn az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU). Augusztus elsejétől azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta két ezreléknél alacsonyabb:
– szabadtéren legtöbb 75 ezer fő részvételével lehet kulturális, szórakoztató rendezvényeket tartani;
– beltéri helyszíneken szervezett magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők) legtöbb 400 személy vehet részt, minden személy számára 2 négyzetméteres területet kell biztosítani;
– a nézőtér teljes kapacitásának kihasználásával lehet beltéren és szabadtéren egyaránt sportrendezvényeket tartani, az egyetlen feltétele ennek, hogy legalább egy meter távolság legyen az emberek között;
– legtöbb 500 fő részvételével lehet tüntetéseket szervezni;
– a bárok, klubok, szórakozóhelyek, játéktermek teljes kapacitással működhetnek beltéren 5 óra és hajnali 2 óra között.
Kulturális rendezvényeken, fesztiválokon, magánrendezvényeken csak a koronavírus ellen – legalább 10 napja – beoltottak, a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet felmutató személyek vehetnek részt, valamint azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen. Sportendezvényekre és beltéri bárokba, klubokba csak beoltott személyek mehetnek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Florin Cîţu: a PNL belső kampánya nem hathat ki a kormányzásra

Florin Cîţu kormányfő felkérte pártkollégáit, hogy megfelelő módon tegyék kötelességüket az általuk betöltött közhivatalokban, s megmutassák a polgároknak: a kormányzást nem befolyásolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) belső választási kampánya. „Azt akarom, hogy közösen biztosítsuk a románokat arról, hogy a párt belső választási kampánya nem befolyásolja Románia kormányzását. Önök mindannyian, polgármesterek, tanácsosok, helyi közigazgatásban, vagy akár a privát szektorban dolgozók, tenniük kell kötelességüket ebben az időszakban, hogy biztosítsák a románokat, a kormányzás működik” – mondta Cîţu a PNL Konstancai megyei szervezetében tartott beszédében. Felkérte ugyanakkor a jelenlevőket, hogy minél többet és rendszeresebben kommunikáljanak az állampolgárokkal, továbbítsák nekik a kormány üzeneteit. „Biztosítanunk kell a romániaiakat arról, hogy a kormány mandátumának lejárta után, 2024-ben, nem lesznek már leaszfaltozatlan utak, szennyvízcsatorna- és vízhálózat nélküli települések Romániában” – tette hozzá a miniszterelnök. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Az elmúlt 24 órában 175 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak Romániában

Az elmúlt 24 órában 175 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak Romániában több mint 30 ezer teszt elvégzése nyomán – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Június eleje óta nem volt ilyen magas az új fertőzöttek száma. Az új esetekkel 1 082 551-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 047 388 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 13 544 RT-PCR tesztet végeztek el (5998-at az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 7544-et pedig kérésre), és 16 778 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Jelenleg 337 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, 43 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Románia területén 721 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 502 intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 43 991 személy van házi, 56 intézményes karanténban. Az elmúlt 24 órában Bukarestből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet, 57-et. Ilfov megyében 17, Iaşi megyében 12, Kolozs megyében 10, Temes megyében 9 esetet regisztráltak. Tizenkét megyében egyetlen új megbetegedést sem jegyeztek. Az összes megye és a főváros is zöld zónás, lakosságarányosan Ilfov megyében a legmagasabb a fertőzöttségi ráta, 0,12 ezrelék. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Demeny Andrei