2021. augusztus 17

Az ellenzék népszerűsége meghaladta a kormánypártokét
Jelentősen csökkent a jobbközép kormánykoalíciót alkotó pártok népszerűsége, míg az ellenzéké növekedett az utóbbi hónapokban, és jelentősen meghaladta a kormánypártokét – derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett az Adevărul hírportál. A lap a Politico.eu honlap által – több közvélemény-kutató intézet felméréséből – kiszámított adatsorát ismertetve azt írja: a decemberben alakult bukaresti koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyolc százalékpontot veszített népszerűségéből az utóbbi fél évben, és ma már a választók alig 18 százaléka adná rá voksát. Koalíciós partnere, az USR-PLUS szövetség 15 százalékról 12-re esett vissza, a koalíció harmadik pártját, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig öt százalékon mérték. A három kormánypárt által összesített 35 százalék most már jelentősen elmarad a parlamenti ellenzék két pártjára – a 34 százalékon mért Szociáldemokrata Pártra (PSD) és a 14 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) – szavazni szándékozók összesített 48 százalékától. A lap szerint a kormánypártok hanyatlása, és az ellenzék erősödése májustól vett lendületet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
Az afgán menekültek útja Románián keresztül vezet Nyugat-Európába
A magyar és a horvát határvédelem megerősítése miatt megváltozott az afgán menekültek útvonala, és már a megengedőbb Románián keresztül próbálnak bejutni az erődítménnyé vált Európába – írta kedden a román G4Media hírportál a spanyol El Confidencial című lapnak a „román útvonalról” írt cikkét ismertetve. A spanyol lap bukaresti tudósítója a román határrendészet és az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) adataira és magyarázatára alapozza megállapítását. Az idei év első felében megháromszorozódott (8758-ra emelkedett) a román határokon elfogott határsértők száma 2020 első feléhez képest. A Frontex szerint az első félévben 3200 afgán határsértőt fogtak el az európai uniós határokon, 41 százalékkal többet, mint a tavalyi év első felében. Az afgán menedékkérők száma az utóbbi három hónapban 33 százalékkal emelkedett. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
A PSD őszinte tájékoztatást vár el a hatóságoktól az ország gazdasági helyzetéről
A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt kéri a hatóságoktól, hogy „őszintén” tájékoztassák a polgárokat az ország gazdasági helyzetének alakulásáról. A PSD keddi közleményében rámutat, az Országos Statisztikai Intézet (INS) által az idei második negyedévre bejelentett 13 százalékos gazdasági bővülés voltaképpen „mindössze 1,9 százalékpontos” növekedést jelent, ha az gazdaság járvány előtti helyzetéhez viszonyítunk. Az alakulat szerint a hatóságoknak azt is ki kellene mondaniuk hivatalosan, hogy az Orban- és Cîţu-kormányok alatt „négy egymást követő negyedévben jelentősen visszaesett a gazdaság teljesítménye”. Ugyanakkor a kedden bejelentett 1,9 százalékos növekedést úgy érte el a kormány – állítják –, hogy mintegy 58 milliárd euró hitelt vett fel, a 2019 szeptemberében jegyzett 35 százalékról 50 százalékra növelve ezáltal a GDP-arányos államadósságot. „Ennél is súlyosabb azonban, hogy ezt a járvány előtti időszakhoz mérten szerény gazdasági növekedést az állampolgárok egyáltalán nem érzik meg a zsebükön, sőt: 99 százalékuknak az életszínvonala jelentősen romlott az ellenőrizhetetlenül elszabadult infláció miatt” – áll még az ellenzéki párt közleményében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
Koronavírus Romániában: Meghaladta az 500-at az új esetek száma
A legutóbbi tájékoztatás óta 544 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, az egy napnál korábbinál jóval több, összesen 39 188 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 088 053-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 050 342 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Eddig 8 904 549 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 2 111 404 antigén gyorstesztet végeztek. Az elmúlt 24 órában 15 305 RT-PCR tesztet végeztek el (6305-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9000-et pedig kérésre), és 23 883 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 82 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
Andrei Demeny, RADOR