2021. augusztus 24/

Az új pénzügyminiszter több intézkedést tervez gyakorlatba ültetni
Dan Vîlceanu, új pénzügyminiszter, mandátuma alatt több mindent tervez megvalóstani, nevezetesen: a költségvetés adó- és járulékbevételeinek stabilizálását, a beruházások támogatását és nem utolsó sorban a közigazgatás digitalizálását. Első lépésként elektrónikus rendszert ültetnek gyakorlatba az adóbefizetők és a költségvetési szerv közötti adatcserére, nyilatkozta a miniszter.”E rendszer egy egyszerűsitett ellenőrzési forma, szabványos adatcsere az ANAF-al (Országos Adóhatóság)”, közölte Dan Vîlceanu, hozzáfűzve, hogy a rendszer tesztelését szeptember elsejétől kezdik meg, mig gyakorlatba ültetését 2022 január elsejétől tervezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
A képviselőház rendkivüli ülést tartott
A képviselők szeptember 3-ig nyújthajták be javaslataikat azon törvénytervezet módosítására, mely révén jóváhagyják a román rádió és televizió  közszolgálati társaságok élére ideigelenesen kinevezett igazgatók mandátumának meghosszabitását a parlamenti vakáció idejére. A döntést a képviselőház keddi rendkivüli ülésén közölték. A kulturális bizottságnak jelentést kell kidolgoznia szeptember 8-ig, majd ezt követően megvitatásra bocsátják a törvénytervezetet, mig a végső szavazat a szenátorokra hárul. A kormányrendelet szerint, amennyiben a közszolgálati rádió- és televízió társaságok vezetőségének kijelölése nem történik meg a parlamenti vakáció alatt, az ideiglenes vezérigazgatói mandátumokat  két egymástkövető időszakra maximum 45 nappal hosszabitják meg, az Igazgatótanács kinevezéséig. A szociáldemokraták bejelentették, hogy amint lehet az alkotmánybiróságon megtámadják a törvénytervezetet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Florin Cîţu miniszterelnök nyilatkozata Kijevben
„Románia továbbra is határozottan kiáll Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett”, jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök Kijevben, a Krími Platform elnevezésű kezdeményezés alakuló ülésén.Florin Cîţu a nemzetközi fórumon bejelentette, hogy Románia csatlakozik a Krími Platformhoz, mert határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét és területi integritását, de törvénytelennek tartja a félsziget Oroszország általi annektálását.A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Bukarest támogatja Ukrajna uniós csatlakozását és euroatlanti integrációját is. Beszédében emlékeztetett arra, hogy Románia elsőként ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását, illetve arra, hogy a bukaresti NATO-csúcsértekezlet elismerte Kijevnek azt a jogát, hogy a katonai szövetség tagja lehessen, amint ennek a feltételei teljesülnek.Beszédében kitért arra is, hogy a Fekete-tenger térségének stabilitását és biztonságát veszélyeztető fenyegetéseket csak a régió demokráciáinak megerősítésével, párbeszéddel és együttműködéssel lehet elhárítani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Az intelligens energiaszövetség elemzése szerint a földgáz ára eléri minden idők legmagasabb szintjét
Románia lakossága az elmúlt évek legmagasabb földgázszámláit fogja fizetni a részvényárfolyamok háromszoros, vagy akár négyszeres emelkedése miatt. Az intelligens energiaszövetség elemzése szerint a földgáz ára történelmi szintet fog elérni, ami csak tovább szélesiti a sebezhető fogyasztók bázisát és kihat még az iparra is. Az intelligens energiaszövetség szerint a románok számára ezer köbméter gáz 450 dollárba kerül majd, függetlenül attól, hogy háztartási vagy ipari fogyasztók, ami az életszinvonat drasztikus csökkenéséhez vezet, kihat az ipari termelésre és egészében véve a gazdaságra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
782 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában
A  Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) keddi közlése szerint a legutóbbi tájékoztatás óta 782 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 40.100 teszt eredményének feldolgozása során. A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 1.092.122-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1.052.478 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Eddig 8.996.339 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 2.249.366 antigén gyorstesztet végeztek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)
Rozália Gănciulescu