2021. szeptember 1

A román rendőrség országos kampányba kezd a kiskorúak támogatására

A román rendőrség szerdán országos kampányt indít a kiskorúak támogatására. A kampányt a multinacionális cégek is támogatják. A Bűnügyi Kutatási és Megelőzési Intézet igazgatója, Ramona Dabija rendőrkapitány a román közszolgálati rádiónak elmondta: „A szülőkkel folytatott megbeszélések során egy iskolai órarendet is adunk nekük, amely a tanácsok mellett a tanév struktúráját tartalmazza és igy könnyen betudják osztani idejüket, hogy minden nap legalább öt percet elbeszélgessenek gyermekeikkel”. A rendőrök úgy vélik, hogy csaknem egy évi távoktatás után a szülőknek szemelőtt kell tartaniuk, hogy a gyermekek visszatérnek az iskola padjaiba és ehhez kell igazitaniuk saját programjaikat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.01)

Szeptember elsejétől érvénybe lépett a „Tengerpart mindenkinek” program

Szeptember elsejétől érvénybe lépett a „Tengerpart mindenkinek” program. A Fekete-tenger üdülőhelyein szeptemberben minősített szállodákban foglalhatóak a helyek. A turisztikai ajánlatok akár  70%-al olcsóbbak a nyári szezonhoz képest. A legolcsóbb turisztikai csomagot Saturn üdülőhelyen ajánlják, ahol egy kétcsillagos szállodában, reggeli nélkül, két személynek 72 lej egy éjszakai szállás, ha legkevesebb öt éjszakát tölt el a hotelszobában. A „Tengerpart mindenkinek” az egyedüli szociális program Romániában, amelyet az üzleti szféra támogat, azaz a hazai szállodai patronátusok. A Romániai Turisztikai Patronátusok Szövetsége közel 5 400 kereskedelmi egységet működtet, több mint 73 000 alkalmazottal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.01)

Cîmpeanu: Ameddig a fertőzöttségi ráta 6 ezrelék alatt van, minden bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik a tevékenység

Ameddig a fertőzöttségi ráta 6 ezrelék alatt van, minden bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik a tevékenység. A 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén csak a bölcsődék és az óvodák maradnak nyitva, az iskolákban át kell térni az online tanrendre, közölte szerdai sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.Az oktatási és az egészségügyi minisztériumok véglegesítették és a sajtó rendelkezésére bocsátották a közös miniszteri rendeletet az új tanévre vonatkozóan, de a dokumentum aláírására csak az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) jóváhagyása után kerül sor, fűzte hozzá a tanügyminizter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.01)

Szerdán keződik a parlament őszi ülésszaka

Szerdán kezdődik a szenátus és a képviselőház idei második rendes ülésszaka.  Az őszi ülésszak prioritásai között szerepel a sérülékeny fogyasztók védelméről, illetve az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezet elfogadása. Mint minden ülésszak kezdetén, a szenátorok és képviselők ezúttal is kijelölik a házbizottságok új összetételét. Az alelnöki, a jegyzői és a háznagyi tisztségekre a parlamenti frakciók javasolnak jelölteket, majd szavazásra bocsátják a listát.Ugyancsak szerdán 17 óra 30 perctől együttes ülést tart a parlament, amelyen a Moldovai Köztársaság törvényhozásának elnöke, Igor Grosu is részt vesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.01)

Az ANRE és az ANPC egész sor ellenőrzést végez a villamosenergia- és a földgázszolgáltatóknál

Az Országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANCP)  egész sor ellenőrzésekbe kezdett a villamosenergia- és a földgázszolgáltatóknál, miután több ezer panasz érkezett be az ANCP-hez az árliberalizációt követően. A fogyasztókat figyelmeztették, hogy egy szerződés aláirása előtt tájékozódjanak alaposan és válasszák a legjobb ajánlatot. A fogyasztók 14 napon belül felbonthatják a megkötött szerződést, ha azt a szolgáltató üzlethelyiségein kívül, telefonon vagy interneten irták alá. A problémákkal  szembesülő fogyasztók az Országos energiaár-szabályozó hatósághoz fordulhatnak. 2020 július elsejétől az ANRE 11 250 panaszt vizsgált meg  és orvosolt, melyek közül több mint 8 000-et a villamosenergia és 3 200-at a földgáz területén. A fogyasztók az ENEL cég nevére nyújtották be a legtöbb panaszt, mig a legnagyobb bűntetéseket a Hidroelectrica szolgáltatóra mérték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.01)

RADOR – Rozália Gănciulescu